Tirsdag møter ektemannen i Drammen tingrett, tiltalt for drapet på ektefellen 10. oktober i Drammen sentrum i fjor.

Kvinnen var omplassert fra et annet krisesenter av sikkerhetsgrunner da hun ved 11.30-tiden på formiddagen gikk ut med et barn på 18 måneder. Ifølge tiltalen ventet den 44 år gamle mannen på utsiden. Han skal ha kommet bort til kvinnen og gitt henne flere enn 20 knivstikk i hodet og overkroppen.

– Det er en del personer som sliter litt, og som synes det kan være vanskelig å møte til denne rettssaken, så jeg vil ikke si så mye før saken starter, sier statsadvokat Lars Erik Alfheim til NTB.

Første gang

Ved norske krisesentre vakte drapet oppsikt. Det er første gang i den 30 år lange historien om krisesentre i Norge at en beboer er blitt drept.

– Vi har sikret oss med sensorer og kameraer, men dette drapet skjedde like utenfor av det vinkelen til overvåkingskameraet dekket på utsiden av Betzy krisesenter, sier Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet til NTB.

En av de ansatte ved senteret kom ut like etter knivstikkingen, men det var ikke mulig å redde trebarnsmoren som døde etter kort tid av forblødning. Den tiltalte ektemannen stakk av fra stedet, og utløste en intens politijakt. Mannen meldte seg imidlertid selv tre timer etter drapet.

Særdeles skjerpende

Ifølge mannens forsvarer erkjente 44-åringen de faktiske forholdene rundt knivstikkingen da han ble avhørt av politiet. Hvordan han stiller seg til den endelige tiltalen er ikke kjent. Riksadvokaten har beordret tiltale for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Det er også tatt forbehold om at det vil bli påstått forvaringsstraff for mannen.

Ansatte ved krisesenteret vil vitne under saken. Også flere andre vitner som skal ha sett det som skjedde vil trolig bli innkalt.

– Det er fryktelig tragisk at det skjedde rett utenfor et krisesenter for vi skal tilby sikkerhet, omsorg og bistand. Det er de tre hovedelementene som vi arbeider etter, sier Smaadahl.

En gang før har hun erfart et overfall ved ett av landets mottak for kvinner i krise. I 1997 ble en kvinne utsatt for drapsforsøk ved et krisesenter indre Østfold i 1997, men takket være rask helikoptertransport til sykehus overlevde kvinnen.

Mange drap

I kjølvannet av saken arbeider nå Krisesentersekretariatet med å påvirke Justisdepartementet til å lage en oversikt over hvor mange kvinner som blir drept av ektemenn eller tidligere kjærester.

Det siste året har det også blitt avdekket at politiets voldsalarmer ikke fungerer og at voldsmenn som ilegges besøksforbud sjelden overholder dette.

– Vi må gi volden et ansikt. Jeg har sett oversikter over dette fra andre land. De siste årene har vi registrert seks, sju drap årlig her i Norge også, men det er ikke noen som har tatt tak disse tingene, sier Smaadahl.