Innretningen er såpass liten og lett at den lar seg operere inn i kroppen eller bære i lommen.

Hvis resultatet blir så godt som de foreløpige forskningsresultatene tyder på, kan mange nyrepasienter gå et lettere liv i møte.

Behovet for dialyse — maskinell rensing av pasientens blod utenfor kroppen - og for nyretransplantasjoner kan bli sterkt redusert, mener fagfolk.

Den nye kunstige nyren er ifølge Dr. Allen Nissenson ved California-universitetet og hans kolleger på størrelse med en liten paperback-bok. Den består av to membraner som fungerer på samme måte som filterstrukturene i en vanlig nyre.

Blod

— Den kunstige nyren må settes i forbindelse med blodomløpet i kroppen, slik at blodet kan strømme inn i denne innretningen. Der blir blodet filtrert og foredlet av membranene, mens vann og avfallsstoffer skilles ut og ender i en pose, forklarer Nissenson.

— Denne posen kan man kalle en utvendig blære, og det som havner der, kaster man ganske enkelt. Viktig materiale som salt, kalsium og næringsstoffer sender den kunstige nyren tilbake til kroppen, sier Nissenson til nyhetsbyrået Reuters.

I sin ferdig utviklede form skal den kunstige nyren kunne fungere tolv timer per døgn, sju dager i uken. Dette gir en raskere og bedre filtrering enn vanlig dialyse tre ganger i uken, mener de amerikanske forskerne.

Livsviktig

Nyrene er en livsviktig del av kroppens renholdssystem, og renser blodet for avfallsstoffer som lar seg oppløse i vann, slik at det fortynnede avfallet forlater kroppen som urin.

Alle mennesker har fra fødselen av to nyrer som ligger i bukhulen på hver sin side av ryggsøylen.

Fordi det til nå ikke har eksistert praktisk brukbare kunstige nyrer, er etterspørselen etter naturlige nyrer til transplantasjonsbruk stor.

I Europa ser det ut til å ha utviklet seg et eget marked for kjøp og salg av slike organer.

En arbeidsløs 38-åring fra Wien tilbød seg for eksempel denne uken å selge en av nyrene sine til en pris av 150.000 euro eller 1,2 millioner kroner, for å få penger til å kjøpe seg leilighet. En tysker risikerer tiltale for å ha satt frem et lignende tilbud på internett.