• Norske tomater er sunnere enn de importerte og smaker minst like godt, sier forsker Michel Verheul ved Bioforsk.

— Årsaken er at tomater er ferskvare og bør spises så snart som mulig, sier Michel Verhuel, som er forsker ved klimaregulert planteproduksjon i Bioforsk, til Dagsavisen.

Tomater fra sørligere strøk, som Italia eller Spania, blir importert grønne og lagres i mørket. Først når de kommer i butikken begynner modningen. Det er da de får den rette fargen.

— Slik holder tomatene lenger, og det synes butikkene er kjekt, sier Verheul.

Men kunden kan få seg en overraskelse: For selv om tomatene er røde, smaker de gjerne lite eller ingen ting.

— De kan se gode og røde ut, men så blir man skuffet fordi de har ligget for lenge i mørke. Tomater bør modnes i lys på plante, det blir mere sunne stoffer i dem enn når de modnes i mørket, sier Verhuel.

Han avkrefter at tomater må ha sollys.

— Det er mange vitaminer, lykopen og flavonoider i tomater. De blir positivt påvirket av lys, men det trenger ikke å være sollys. Det kan være kunstig lys. Innelys - forutsatt at det er riktig bølgelengde - kan også påvirke sunnheten. En plante trenger mest lys i røde- og blåtoner. Da får de akkurat det de trenger for å danne sukkerstoff for vekst og søthet, sier han.