Det er en forsker i Australia som tar et voldsomt oppgjør med nissen. Dr. Nathan Grills ved det australske Monash-universitetet er kraftig irritert over det tradisjonelle nissebildet i den engelskspråklige verden.

For mens nissen i de nordiske landene spiser grøt og neppe drikker noe sterkere enn saft og vann, står det ganske annerledes til i land som Storbritannia, Australia og USA. Her avbildes nissefar som en korpulent og rødmusset herre som tydeligvis lever godt, men ikke sunt.

Fattig trøst

Dette kan være skadelig for barn, som gjerne ser opp til julenissen, mener Dr. Grills ifølge London-avisen Daily Telegraph. Doktoren finner bare fattig trøst i at nissen i våre dager ikke lenger avbildes dampende på en sigar eller pattende på en pipe.

Julenissen er nok kanskje ikke-røyker, men avholdsmann er han neppe, fortsetter den australske helseeksperten. Han viser til at det i engelskspråklige land fortsatt er tradisjon for å sette ut et glass konjakk til nissen.

Dermed kan han få store problemer med å styre Rudolf og de andre reinsdyrene. Men konjakkskikken kan også få lettlurte folk til å tro at det er i orden å ta seg en stiv drink før man skal ut i trafikken, skriver Grills i det anerkjente legetidsskriftet British Medical Journal.

Nyser også

Alkohol svekker allmennhelsen, og konjakkorgiene kan bidra til at julenissen sprer farlig sykdom.

— Hvis nissen nyser eller hoster rundt ti ganger per dag, kan mange av barna som sitter på fanget hans, pådra seg svineinfluensa, framholder den pessimistiske helseeksperten.

Dette kan virke som noe overdrevent, men Nathan Grills mener det dreier seg om en virkelig fare for folkehelsen.

— Nissen behøver bare å påvirke helsetilstanden for én promille av verdens befolkning for å sette millioner av liv i fare, understreker han.

Og som et endelig og ugjendrivelig bevis på julenissens påvirkningskraft, påpeker han at det i USA bare fins én eneste symbolfigur som er mer kjent blant barn enn nissen. Denne figuren heter Ronald McDonald.

Er du enig i at nissen er et dårlig forbilde? Diskuter artikkelen.

L Trevarthen