Tidligere denne uken besluttet Oslo tingrett at flere av dem som ble skadet på Utøya ikke får være til stede i retten før de selv har avgitt forklaring.

Avgjørelsen ble av flere bistandsadvokater umiddelbart anket inn til Borgarting lagmannsrett.

— Uheldig avgjørelse

Nå har flere av dem fått forkastet ankene sine. Bistandsadvokat Bendik Falch-Goslund er uenig i lagmannsrettens avgjørelse.

— Vi mener dette er uheldig, siden det er en del av bearbeidelsen for mange å få være til stede, sier Falch-Goslund, som er representerer to av de fornærmede fra Utøya.

Skuffet

Mette Yvonne Larsen representerer Tarjei Bech Jensen (19), som ble stygtskadet etter å ha falt ned en skrent da han flyktet fra gjerningsmannen. Hellerikke han får følge de andres forklaringer før han selv skal inn.

— Han er skuffet, etter å ha forberedt seg grundig og lenge på at han skullefå være til stede når de andre vitnet. Nå må han sitte på gangen, sier Larsen.

Vurderer anke

Begrunnelsen for ikke å la enkelte vitner høre hverandres forklaring, er at de ikke skal ha mulighet til å påvirke hverandre i spørsmålet om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke.

— Mange av dem som ble skadet på Utøya, fikk kun et kort glimt av Breivik, og kan følgelig heller ikke si noe om hans tilregnelighet, sier Falch-Goslund.

Han vil vurdere å anke avgjørelsen inn til Høyesterett.

I neste uke skal de 33 som ble skadet på Utøya vitne i rettssaken mot AndersBehring Breivik.

Åtte av disse omfattes ikke av tingrettens avgjørelse, siden de ikke så gjerningsmannen på Utøya.