ATLE ANDERSSON

Det var en pasient ved Kysthospitalet Hagavik som under gårsdagens forhåndsstemmegivning oppdaget at stemmeseddelen til RV manglet i konvolutten.

16 godkjente partier og lister deltar i stortingsvalget i Hordaland.

— Jeg talte opp femten stemmesedler. Jeg undersøkte nærmere og oppdaget at det var RV-listen som manglet. Funksjonæren fra valgsekretariatet fant en ny konvolutt med stemmesedler. Jeg bladde gjennom denne, men til min store forbauselse manglet seddelen til Rød Valgallianse også i denne konvolutten, forteller mannen, som ønsker å være anonym.

Hver stemme teller

— Da jeg gjorde oppmerksom på dette, fikk jeg tilbud om å bruke en blindestemmeseddel for RV, forteller mannen til BT.

Forhåndsstemmegivningen foregikk ved at pasientene, som i stor grad er sengeliggende, fikk utdelt en konvolutt som normalt skal inneholde alle partienes stemmesedler. Pasientene valgte sin foretrukne seddel, la den i en annen konvolutt som deretter ble levert til en representant for valgsekretariatet.

— Jeg hadde ikke tenkt å bruke RV-listen, men folk må jo mulighet til å gi også dette partiet sin stemme. Hver eneste stemmer teller, ikke minst for RV som ligger på vippen for å få inn et mandat fra Hordaland. Sånt som dette bør ikke skje i et demokrati, sier han.

Foruten Hagavik, hadde også pasientene på to andre institusjoner i Os mulighet til å forhåndsstemme i går.

Søviknes beklager

Leder i valgstyret i Os, ordfører Terje Søviknes (Frp), var ikke kjent med feilen da BT kontaktet ham i går ettermiddag. Etter å ha sjekket med funksjonærer som organiserte valget på hospitalet, bekrefter han at RV-stemmesedlene manglet i valgkonvoluttene Hagavik-pasientene fikk utlevert.

— Sånt skal ikke skje, og våre valgmedarbeidere er fortvilet over glippen. Sannsynligvis har feilen skjedd under pakking av konvoluttene, sier Søviknes til BT.

— Straks valgfunksjonærene ble gjort oppmerksom på feilen, sørget de for å hente ordinære RV-sedler på kommunehuset, sier Søviknes.

Han avviser at samme feilen kan ha skjedd ved de to andre institusjonene der pasientene i Os kunne bruke stemmeretten i går.

— Her ble det brukt vanlige stemmeavlukker, i motsetning til i Hagavik der mange pasienter må holde sengen, sier han.

Dahle: - Uakseptabelt

Søviknes avviser at glippen gir grunnlag for krav om omvalg ved hospitalet.

— Dette kan sammenliknes med ting som skjer på valgdagen, som at det er tomt for et partis stemmesedler i valgavlukker, sier Søviknes.

RVs listetopp og leder, Torstein Dahle, sier partiet ser svært alvorlig på saken.

— Det er en viss sannsynlighet for at dette ikke er noen tilfeldig glipp. RV har vært utsatt for liknende episoder ved valg tidligere, sier Dahle.

Han utelukker ikke at partiet vil forfølge saken videre.