KJERSTI MOKLEIV

Foreldrene til den yngste jenten som deltok under aksjonen reagerer sterkt på at Bergen Rød Ungdom bruker personer under seksuell lavalder til å illustrere sine synspunkter på ekteskap mellom homofile. Under aksjonen ble datteren på 14 år fremstilt som lesbisk brud.

— Burde tenkt seg om

— RU burde brukt voksne kandidater til å illustrere denne saken. Å bruke 14-årige medlemmer er å gå langt over streken, sier jentens mor, Anne Gro Innstrand.

Jentens far, Paal Breivik, var til stede under den fiktive bryllupsaksjonen, men ante ikke at en oppdiktet historie skulle presenteres overfor pressen.

— Historiene om at de var kjærester var basert på et rollespill som jentene hadde øvet inn på forhånd, sier Breivik.

— Vi reagerer sterkt på at RU presenterer disse historiene som reelle for pressen, sier Innstad.

Hun sier RU burde tenkt seg om da de ikke fikk kandidater fra Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring til å stille opp i seremonien i frykt for å bli trakassert.

— I stedet valgte de bevisst ikke-par og ikke-lesbiske, sier hun.

Dermed stilte unge, ivrige og politisk engasjerte medlemmer opp.

— Problemet ligger i at 14-åringer ikke forstår konsekvensene av å stå frem på denne måten. Per definisjon er en 14-åring et barn, og de ville bare støtte en sak de er opptatt av, sier Innstad.

Beklager uklarhet

RU Bergen beklager at det ikke ble gjort klart nok at det hele var et stunt.

— Vi forstår at foreldrene reagerer, sier landsstyremedlem i Rød Ungdom, Sunniva Schultze-Florey.

— Vi er bare ute etter er å diskutere politikken i dette, sier hun.

RVs Torstein Dahle, som holdt en appell under aksjonen, sier han ikke var klar over at pressen var uvitende om at jentenes historier var en del av rollespillet.

— Jeg oppfattet det hele som et rollespill som omhandlet homofilt samliv, noe som jeg synes er helt greit. At stuntet fremstilles som et uttrykk for deltakernes seksuelle orientering, derimot, synes jeg er leit, sier han.