— Vi vet at mange bruker softguns på feil måte. De tar dem med seg i sekken på skolen, eller de skyter på hverandre i skogen eller ute på gaten, forteller politibetjent Arild Smedsvik ved ungdomsseksjonen hos Bergen sentrum politistasjon.

Skjøt i skolegården

På kontoret hans i 3. etasje ligger fem softguns som politiet har beslaglagt. Den største av dem ble brukt i et kioskran i Bergen sentrum. En annen ble levert inn fra en skole i bergensområdet.

— Den ble brukt i skolegården. Noen gutter skjøt i baken på jentene, forteller politimannen.

Politiet i Bergen har ikke tall over hvor mange softguns som er i omløp i ungdomsmiljøene i Bergen og omegn, men Smedsvik bekrefter at det detter inn softguns jevnlig.

— De sakene der vi blir koblet inn har negativt fortegn. Da dreier det seg om at noen er blitt truet eller skremt, og har oppfattet disse som reelle våpen, sier Smedsvik.

Brukes til kriminalitet

For våpnene blir stadig mer avanserte, og de ligner til forveksling på ekte skytevåpen. Noen har til og med lasersikte. Ellers ser politiet at de varierer i kvalitet og styrke.

Smedsvik kjenner til tilfeller der softguns har vært brukt til å skremme andre barn.

Slike våpen har dessuten vært brukt i grove kriminalsaker, også i Bergen.

I flere av sakene BT kjenner til var det mindreårige som var gjerningsmenn.

  • I september i fjor ranet tre tenåringer til seg flere tusen kroner fra en kiosk i Bergen, ved hjelp av en softgun. Yngstemann som deltok var 14 år.
  • En 17 år gammel gutt brukte softgun under to ransforsøk i september i fjor
  • En softgun ble også brukt til å true en prostituert kvinne før hun ble voldtatt den 16. mai i fjor. En 24-årig mann ble dømt i saken.
  • I september 2003 ble en softgun presset mot tinningen til sjåføren da to gutter på 17 og 18 år ranet en taxisjåfør.

Lovlige våpen

Voksne over 18 år kan kjøpe, eie og bruke en softgun. Ifølge Smedsvik kan mindreårige bruke softguns dersom det skjer under oppsyn av voksne, og på et begrenset område. Egne softgunklubber kan også gi dispensasjon fra 18-årsregelen. Det er også forbudt å bære softguns offentlig uten aktverdig grunn.

— Dette har positive sider også, alle ungdommer spiller jo ikke fotball. Hvis softguns brukes på en seriøs og riktig måte, så er det nok en del som har glede av det, tror han.

Ifølge politiet er det hittil bare gutter som har vært innblandet i saker med softguns. De som har vært under 15 får en samtale eller skjennepreken hos politiet. I tillegg mister de altså våpenet.

Politibetjenten synes ikke at softguns bør forbys.

— Vi har for eksempel luftvåpen, som er enda verre. Softguns kan kanskje være en billig løsning. Jeg mener dessuten at det er foreldrenes ansvar å passe på barns bruk av dette. Det kan tross alt få tragiske følger dersom softguns brukes på feil måte, påpeker han.

Skremt over utviklingen? Si din mening i kommentarfeltet under!

BESLAGLAGT: Politiet beslaglegger jevnlig softguns som har vært brukt på feil måte, for eksempel til å true andre. Det har blant annet skjedd i flere alvorlige kriminalsaker.
Larsen, Bjørn Erik