I går kveld sendte Helly-Hansen ut en pressemelding om at de stopper salget av regnjakken Kids New PU Jacket. Jakken, som er beregnet på barn, har produktnummer 40041.

De stopper også salget av sydvesten Souwester (produktnummer 43727) i størrelsene 86, 92 og 98.

Årsaken er at en svensk test har påvist spor av ftalater, en gruppe kjemiske stoff som blir brukt til å gjøre plast mykt.

Ftalater ble i 2000 totalforbudt i Norge for barn under tre år. Årsaken er at flere de kan skade forplantningsevnen, i tillegg til at flere av ftalatene er klassifisert som miljøskadelige.

Ifølge Helly-Hansen har deres egne tester vist at jakken holder seg innenfor EU-kravet for ftalater. Men der er det ikke totalforbud, som i Norge.

— Helly-Hansen tar funnene svært alvorlig. Samtidig er vi overrasket. Vi har de siste årene ikke brukt ftalater i produksjon av regntøy for barn. Myndighetene har advart mot og delvis innført forbud mot bruk av stoffet, spesifikt i barneprodukter. Vi har selvfølgelig valgt å rette oss etter myndighetenes anbefalinger, sier merkevaredirektør Hans Gunleiksrud i Helly Hansen i en pressemelding.

Selskapet skal nå gå gjennom produksjonsrutinene hos sine underleverandører, som ifølge Gunleiksrud har fått strenge instrukser om at ftalater ikke skal brukes i selskapets produkter.