Salmonellabakterien er funnet i flere 250 grams pakker med First Price-salami av dansk type. Salamien er produsert av Grilstad Fabrikker i Trondheim.

– Mattilsynet legger derfor ned omsetningsforbud med øyeblikkelig virkning for de aktuelle pølseproduktene, skriver tilsynet på sine nettsider.

Omsetningsforbudet gjelder salami med produksjonsnumrene L61151, L61211, L61221 og L62021. Mattilsynet oppfordrer forbrukere som har slike produkter, til å kaste dem eller levere dem tilbake der de ble kjøpt. Å spise salamien kan medføre mage— eller tarminfeksjon.

Trukket

Ifølge avdelingsdirektør Stein Ivar Ormsettrø i Mattilsynet er den aktuelle salamien allerede trukket tilbake fra markedet, etter at det før helgen ble rettet mistanke mot produktet. Norgesgruppen skal ha trukket salamien av frykt for at den kunne være årsaken til salmonellautbruddet, som har rammet minst 35 mennesker.

Produsenten Grilstad bekrefter at salamien ikke lenger er å finne i butikkene.

– Vi har mottatt pålegg fra Mattilsynet og forholder oss lojalt til dette. Vi tilbakekaller derfor utvalgte produksjonsnummer av dette produktet, uttaler administrerende direktør Torstein Rønning i Grilstad i en pressemelding.

Råvarer

Selv om Salmonella kedougou er funnet i salami produsert ved Grilstad Fabrikker i Trondheim, vil Mattilsynet og Folkehelseinstituttet fortsette arbeidet med tanke på at det også kan finnes andre infiserte matvarer i omsetning. Grunnen er at resultatene av undersøkelsene foreløpig ikke kan utelukke at mistanke kan rettes mot flere produkter enn den salamipølsen som Mattilsynet nå har forbudt omsetning av.

– Salmonellaen har mest sannsynlig havnet i produktet via råvarer. Vi kartlegger nå hvilke råvarer som er brukt i First Price-salamien, for å finne ut hvordan bakterien er havnet i matvaren, sier Ormsettrø.