• Dyre forbrukslån skaper en ny type gjeldsofre. Unge mennesker er særlig utsatt, sier Namsmannen i Bergen, Per Sørensen.

— Dessverre, det er for lett å få forbrukslån i dag. Går du inn i en forretning blir de nesten «kastet» over folk. Eneste krav er at du ikke har betalingsanmerkninger. Selv ungdom uten inntekt og jobb får slike lån. Du kan også gå på internett der de lover å gi deg lån på inntil 200.000 kroner i løpet av minutter. De er for lett, mener Sørensen.

Namsmannen møter først kredittselskapene som vil ha innkrevd sin gjeld - og på den andre siden dem som blir fristet over evne til å ta opp slike lån.

Får ikke gjeldsordning

— Gjeldsordningsloven kom i kjølvannet av problemene mange boligkjøpere fikk etter å ha kjøpt dyre boliger midt på 80-tallet. Da markedet raknet og mange mistet jobben ble de sittende med stor gjeld etter å ha solgt boligen. I dag er det unge mennesker som kommer i problemer på grunn av forbrukslånene.

— Får de gjeldsordning?

— Problemet med gjeldsordning er at du må være varig ute av stand til å betjene gjelden. Det gjør at en arbeidsløs ungdom ikke kommer i betraktning. Vi må forutsette at han kommer seg i arbeid og får en vanlig inntekt.

— Hvor mye forbrukslån har ungdom som kommer i problemer?

— Det kan dreie seg om flere hundre tusen kroner. Ofte ser vi at de er kommet inn i en spiral der de finansierer gamle lån med å ta opp nye lån - inntil det sprekker for dem.