Det er et pokerspill på høyt nivå som foregår. Regjeringspartiene er forberedt at forhandlingene med Frp kan skjære seg. Skjer det, er de innstilt på å forsøke et forlik med Ap i 12. time. Det kan like godt ende med krise og regjeringens avgang.

Regjeringspartiene og Frp utkjemper en knallhard kamp i finanskomiteen på Stortinget om et budsjettforlik. Frp forsøker både å dreie regjeringens politiske kurs, og å flytte på så mange milliarder kroner som mulig. Regjeringspartiene tviholder på egne prioriteringer, og forsøker å formidle at det finnes en smertegrense.

— Det er beinharde realiteter vi diskuterer, sier Høyres Jan Tore Sanner. Han legger til at partiene står overfor «sannhetens øyeblikk.»

Frps Siv Jensen sier at forhandlingene er meget vanskelige og at problemene og utfordringene er store.

Løsning eller krise

Omsider er striden rundt neste års statsbudsjett i ferd med å komme inn i en avgjørende fase. Forhandlingene med Frp foregår på overtid. Skjærer dette andre forsøket med Frp seg, gjenstår det for regjeringen bare én mulighet - et forlik med Ap i 12. time.

Stortingspresident Jørgen Kosmo avklarte i går at den avgjørende finansdebatten blir utsatt fra tirsdag og onsdag til mandag i påfølgende uke - hvis det blir en avtale mellom Frp og regjeringspartiene. Debatten kommer også til å bli utsatt hvis det blir en enighet med Ap i siste runde. I realiteten betyr det at det blir regjeringskrise, hvis finansdebatten avholdes som planlagt tirsdag og onsdag.

Det blir mindre og mindre sannsynlig at regjeringen og statsminister Kjell Magne Bondevik kommer til å stille kabinettspørsmål. Enten blir det enighet med Frp eller Ap - eller regjeringen går av fordi det ikke er mulig å samle flertall bak et budsjett regjeringspartiene kan stå inne for.

Frps argumenter

Carl I. Hagen sendte i går brev til sine partimedlemmer rundt i landet. I brevet drøfter Hagen den politiske situasjonen og argumenterer både for og mot å kaste Bondevik ut av regjeringskontorene - hvis det stilles kabinettspørsmål.

Hagen nevner blant andre følgende ulemper for Frp - hvis partiet redder Bondevik og regjeringen:

  • Frp får medansvar for et budsjett som partiet mener er håpløst på grunn av manglende avgiftslettelser, økte egenandeler i helsesektoren, manglende justering av pensjoner, økt arbeidsledighet, forverring av permitteringssystemet og innstramminger for arbeidsledige.
  • Frp blir fremstilt som et haleheng til regjeringen og som hopper når regjeringen sier hopp.
  • Frp vil få like mye skyld for økt arbeidsledighet, problemer i skole, helse og eldreomsorg. Frp vil bli ledd ut av SV og Ap hvis de angriper regjeringens politikk.
  • Frps velgere vil bli skuffet og å bøye av vil være en beskjed til regjeringspartiene om at de ikke trenger å ta Frp på alvor.

Fordelene

Men samtidig understreker Hagen at det kan være en fordel på redde regjeringen. Han trekker blant annet frem:

  • Frps rolle som innflytelsesrikt opposisjonsparti blir opprettholdt.
  • Posivite deler av regjeringsplattformen - Sem-erklæringen - gjennomføres.
  • Frps fremstår som et ansvarlig parti som søker å hindre regjeringskriser og får goodwill hos KrF- og Høyre-tilhengere som ønsker å fortsette i regjering.
  • Frp hindrer at Jens Stoltenberg kommer tilbake som statsminister - og står dermed fast på valgkampbudskapet «morna Jens».
  • Frp styrker og bedrer forholdet til regjeringspartiene - som dermed kan bli mer positive til Frp, både i riks- og lokalpolitikken.

Disse meldingen skal Frps lokale tillitsvalgte nå forholde seg til. De avholder møter lørdag og søndag for å drøfte innholdet i partileder Hagens brev. Resultatet av rådføringen vil så bli meldt inn i igjen til Frp sentralt. Hele den prosessen vil imidlertid bli avlyst - hvis Frp og regjeringspartiene kommer frem til et budsjettforlik. Da vil det uansett ikke bli kabinettspørsmål og behovet for råd fra partiorganisasjonen vil falle bort.