• Jeg håper miljøvernernes engasjement også rettes mot våre regjeringspartnere Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier SVs nestleder Audun Lysbakken.

Partiledelsen i SV stålsetter seg til hardkjør fra miljøbevegelsen når regjeringen om kort tid åpner for mer oljeaktivitet i Barentshavet.

— Vi kjemper fortsatt med nebb og klør for å skåne så mye som mulig av nordområdene for petroleumsvirksomhet, sier Lysbakken til BT. Han avviser anklager fra Venstre om at SV er blitt en miljø-pingle i regjeringen.

Toppene i de tre regjeringspartiene er midt i forhandlingsinnspurten i det politiske minefeltet om oljeboring i nordområdene. «Alle» har trodd at forvaltningsplanen skulle bli offentliggjort førstkommende fredag, men tøff dragkamp internt i regjeringen gjør at hele saken kan bli utsatt til fredag 7. april, får BT opplyst. Lysbakken vil verken avkrefte eller bekrefte disse opplysningene.

«Miljøsvik»

Det som allerede synes klart er at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen ikke åpnes for oljeutvinning nå, mens utbyggingsforkjemperne vinner slaget om havområdene utenfor Finnmark (se egen sak på denne siden). Men fortsatt er en rekke spørsmål uavklart.

SV tapte allerede under regjeringsforhandlingene på Soria Moria kampen om å gi enkelte områder varig vern mot oljeaktivitet.

For SV, som gikk til valg på nei til oljeboring i Barentshavet, regnes fallhøyden i oljethrilleren som ekstra stor. Natur og Ungdom advarte i helgen partiet mot «miljøsvik» i Barentshavet. Samtidig sier kilder i SV til BT at partiet nå trenger en miljøpolitisk triumf, særlig etter at regjeringen skrinla det felles norsk-svenske grønne sertifikatmarkedet.

SV-ledelsen er samtidig under press fra en del utbyggingsvennlige partikrefter i Finnmark, og ikke minst regjeringens storebror Arbeiderpartiet.

Smertegrense?

Nestleder Audun Lysbakken hevder motstandere av oljevirksomhet i Nord-Norge vil merke at SV har påvirket utfallet av forvaltningsplanen.

— Folk med engasjement for miljøet bør vite at alternativet til et SV i regjering - et stortingsflertall bestående av Ap, H og Frp - ville gitt full gass i nordområdene. Vi kjemper for å beskytte de mest sårbare områdene. Arbeiderpartiet har en annen agenda. Resultatet er beinhard tautrekking der vi selvsagt må gi og ta, sier Lysbakken.

— Har SV noen smertegrense i dragkampen med Ap?

— Du får meg ikke til å kringkaste våre absolutte krav midt i forhandlingsinnspurten. Men jeg forventer at vi i SV blir trodd på at vi har kjempet hardt og stått rakrygget på våre standpunkter, sier Lysbakken.

Også Senterpartiet gikk til valg i fjor på krav om petroleumsfrie soner i nord. Innad i SV skal det være murring over at partiet er blitt tvunget til å dra lasset og dermed er blitt hovedskyteskive for utbyggingsmotstanderne.

- Ikke bare SVs ansvar

— Har Senterpartiet sluppet for billig unna?

— Det kan ikke være sånn at ansvaret for miljøet bare ligger hos ett parti i regjeringen, svarer Lysbakken, før han tilføyer:

— Men jeg vil ikke sutre eller klage over dette. Det er vel sånn at miljøengasjerte mennesker har store forventninger til SV. Sånn bør det være, vi er tross alt landets fremste miljøparti, svarer Lysbakken.

  • Venstre hevder SV er i full glideflukt bort fra tidligere standpunkter om oljeboring i nord?

— Venstres kritikk mangler troverdighet. SV har fått mer gjennomslag i miljøpolitikken på noen måneder enn det Venstre klarte på fire år i Bondevik II-regjeringen. Den krigerske holdningen Venstre har til SV er regelrett barnslig. De burde heller stått sammen med oss i kampen for å hindre oljeboring i sårbare områder, mener SV-nestlederen.

MILJØ-SKYTESKIVE: ¿ Ansvaret for miljøet i nordområdene ligger ikke bare hos ettparti i regjeringen, sier SVs nestleder Audun Lysbakken. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG