Sammen med Venstre-leder Lars Sponheim og stortingsrepresentant Gunvald Ludvigsen foreslår Skei Grande at forsikringsselskapene ikke lenger skal få tilgang til pasientjournaler, slik de har i dag.

Partiet ønsker at nødvendige helseopplysninger isteden skal føres på et særskilt skjema, med fastlagte kriterier knyttet til de ulike forsikringstyper.

Venstre mener at rammene for hva som oppfattes som «normal» og «frisk» blir stadig trangere, og at det finnes mange eksempler på at kortvarig bruk av enkelte medisiner defineres som risiko for sykdom.

Skei Grande sier til Aftenposten at hennes forsikringsnekt ville vært enda verre dersom hun hadde hatt barn og for eksempel vært alenemor.

– Da ville ikke mitt barn fått den sikkerheten som helse— og livsforsikringer kan gi andre barn, sier hun.

Informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon reagerer kraftig på forslaget og sier at de frivillige forsikringsordningene vil råtne på rot dersom det får støtte.

– Enhver inngripen som gjør det vanskeligere å få relevant informasjon vil gjøre det umulig å beregne risiko, sier Haakonsen, som avviser at selskapene misbruker overskuddsinformasjon.

Venstres nestleder Trine Skei Grande vil endre loven.
Lillebø, Jan M.