Annenhver svensk arbeidstaker er for tung, mens en av syv lider av fedme, viser ny svensk kartlegging.

Sjefen er forbilder og bør læres opp i helse og arbeidsmiljø.

Det mener en representant for det svenske helseforetaket Previa. Selskapet har utført en omfattende, ny undersøkelse blant 700.000 arbeidstakere.

Den viser at hele 57 prosent av alle som går på jobb i vårt nærmeste naboland er tyngre enn de burde være, mens 14 prosent er rammet av fedme, skriver aftenposten.no

Veid og målt

Resultatene kommer frem ved at deltakerne er blitt veid og målt, i forhold til den såkalte BMI (body mass index), der grensen for overvekt går ved 25 og fedme ved 30.

Samtidig har deltakerne svart på hvor store fysiske anstrengelser de utsetter seg for i fritiden.

Der viser det seg at rundt en av ti stort sett holder seg i ro, mens en tilsvarende andel er svært aktiv og trener mye; regelmessig mer enn tre timer i uken.

Den store majoritet, på rundt 40 prosent, oppgir at de driver med lett eller beskjeden mosjon, mellom en og tre timer ukentlig, skriver nettstedet duochjobbet.se.

Presterer dårligere

Bedriftslege og medisinsk ansvarlig for Previa, Urban Svensson, sier i en kommentar at personer som lider av fedme presterer dårligere på jobben og ofte har høyere sykefravær enn normalt. Derfor er det i arbeidsgivers interesse å støtte de ansatte når det gjelder å oppnå bedre kost— og treningsvaner.

— Når BMI ligger mellom 25 og 35, så bør det tas som et varsel om at det er på tide å vurdere sine levevaner, sier Urban Svensson til duochjobbet.

Farlige yrkessjåfører

Fra Finland viser en større studie at sjåfører er en av yrkesgruppene som lider aller mest av overvekt, knyttet både til en arbeidssituasjon som er vanskelig å kombinere med fysisk aktivitet og sunt kosthold.

Resultat er økt sannsynlighet både for diabetes og alvorlig søvnforstyrrelser, noe som igjen fører til økt risiko for ulykker, melder Statens arbeidsmiljøinstitutt på sin hjemmeside.

Hva er din erfaring? Gjør frodige folk en dårligere jobb?

Reuters