Han synes imidlertid det britisk-amerikanske forslaget om bare ti dager er i minste laget.

Petersen vil ikke si i klartekst at Norge stiller seg på den fransk-tyske eller den britisk-amerikanske siden i dragkampen om hvor mye tid Saddam skal få. Men han oppfordrer innstendig Sikkerhetsrådet til å samle seg om et entydig budskap til den irakiske diktatoren.

— USA og Storbritannia må vise kompromissvilje når det gjelder fristen, men samtidig må Tyskland og Frankrike si klart hvor lang de synes den bør være. Begge disse landene har tidligere sagt at inspektørene ikke kan holde på i det uendelige. Sikkerhetsrådet må finne fram til et felles standpunkt, sier Petersen til NRK.

Han deltok lørdag i Ukeslutt sammen med SV-leder Kristin Halvorsen, som avviser enhver form for tidsfrist.

— Ikke true med krig - Tidsfrister virker bare krigsfremmende. Presset må holdes oppe, men det må ikke være slik at krigen kommer uansett hva Saddam gjør. Hvilken interesse skal han da ha av å komme inspektørene i møte, sa Halvorsen.

Petersen repliserte at SV-lederens form for press neppe vil virke særlig skremmende på Saddam og at han bare vil fortsette den uthalingstaktikken han har brukt de siste månedene.

— Det er overhodet ingen tvil om at Saddam Hussein har brutt FN-resolusjon 1441, men inspektørenes arbeid går framover. La oss derfor gi ham noe mer tid, men da må også Irak vise reell samarbeidsvilje umiddelbart. Det nytter ikke klage over at de får snaue frister, når de så klart har oversittet 1441, sier Petersen.

(NTB)