Det skriver Aftenposten.no.

Med vanntemperaturer godt over 20 grader i Sør-Norge, har brennmanetene foreløpig glimret med sitt fravær på mange badestrender.

— De liker ikke så høye temperaturer. Det betyr at de forsøker å komme seg vekk fra overflaten. Men det er ikke alltid at det nytter, for hvis det er strømmer og spesielle vinder, kan de bli fraktet dit de ikke liker å være – nær badestrendene, sier manetforsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet.

Brennmanetene er ikke veldig gode svømmere og lar seg derfor lett rive med av strømmer i vannet. Særlig ved fralandsvind, høyt saltinnhold og lav temperatur i vannet er det stor sjanse for at manetene kommer opp til overflaten

— Hvis det blåser fra nord, går overflatevannet ut fra kysten. Da kommer det gjerne vann nedenfra inn mot kysten. Hvis det er mye maneter i dette laget, kan manetene gjerne stues opp langs land igjen, sier Fosså.

Typiske steder er bak nes, i bukter og i havnebasseng.

Kan komme til uken - Er det noen steder som er spesielt utsatt for brennmaneter?

— Man er mest opptatt av brennmaneter i Oslofjorden, på sørlandskysten og langs Vestlandet, sier Fosså.

Over helgen er det meldt kaldere vær, og dermed kan det være duket for rød invasjon på badeplassene.

— Generelt pleier mai og juni å være hovedsesong for glassmaneter, mens brennmanetene kommer for fullt i juli og august, sier Torgrim Andersen, manetekspert ved AC-Suncare Institute.

Slik brenner de Brennmaneter brenner eller svir fordi neslecellene på brenntrådene sprøyter ut gift i huden til offeret ved berøring. Giften skal egentlig lamme eller drepe plankton og fiskelarver som brennmaneten lever av.

— Hvis du blir brent, så bare skyll med saltvann. Det kan nemlig ligge udetonerte nesleceller på huden. Men ikke gni, for hvis det ligger nesleceller der, vil trykket få ut giften, sier Fosså.

Mye maneter der du bader? Del dine erfaringer her.

SCANPIX