• Jeg er for godt oppdratt til å lese Eli Hagens bok og den type skriverier. Men det sies at den er ganske godt skrevet.

Erna Solberg setter seg litt bedre til rette i stolen når vi ber henne si hva hun mener om årets omstridte bestselger. Kan den ha ligget under juletreet hjemme på Skjold, der familien har nytt julefreden? Gjett én gang til!

I boken «Elskerinne, sekretær og hustru» får partilederen fra Bergen usedvanlig hard medfart — som person. Det har vakt sterke reaksjoner, også langt utenfor hennes parti. Solberg blir blant annet stemplet som en «ufiks og dårlig kledd grå mus som verken kan smile eller le».

Høyrekvinnen blir plutselig lite meddelsom, og med litt anstrengt stemme svarer hun kort at «jeg har verken lest denne eller andre biografier i julen. Av Kjell Magne Bondeviks selvbiografi har jeg bare så vidt lest det som handler om tiden da vi satt i regjering sammen.»

— Kribler det ikke i fingrene etter å skrive noe selv?

— Jo, før eller senere kan jeg godt tenke meg å skrive en bok om de store utfordringer vi møter gjennom globaliseringen, sier hun.

- Relativt ustø

Politikeren er bare Erna, mor og familiemenneske disse dagene. Like etter dette intervjuet med BT dro hun sporenstreks på kino med ungene Ingrid på 9 og Erik på 7.

Litt tidligere var de på Slåtthaug og gikk på skøyter. Også Erna.

— Var ikke det noe dristig?

— Nja, vel, jeg er relativt ustø, det må jeg innrømme.

Dette er første jule- og nyttårshelgen på lenge at familien har vært hundre prosent «fri». Ikke en eneste livvakt har vært i nærheten.

— Det har vært veldig deilig å slippe alt dette. Men vi ble jo vant til det. Hensynet til vaktene satte visse begrensninger på hva jeg følte at jeg kunne gjøre. Det var for eksempel ikke så greit å gå spaserturer i nabolaget på Skjold med to livvakter bak meg mens regnet pøste ned ...

Ved påsketider var det slutt, mer enn et halvår etter at Erna Solberg gikk av som statsråd og pakket sysakene i Kommunal- og regionaldepartementet. Så lang tid tok det.

Vil bli statsminister

— Er det sannsynlig at du ved valget i 2009 fortsatt både er partileder og statsministerkandidat?

— Ja, slik alt fortoner seg nå regner jeg med det. Jeg er ikke mett av politikk. Landsmøtet i vår var utrolig inspirerende og samlende. Vi har tatt inn over oss at det bildet av Høyre som mange har ikke er dekkende for de faktiske forhold. Vi skal vise at vi på ingen måte bare er opptatt av skattelette.

— Det var andre toner etter stortingsvalget. Både den ene og den andre ville hive deg som partileder?

— Det var en liten periode preget av omstilling og noe navlebeskuelse. Det var samtidig interessant å studere hvordan noen medier arbeider når de tror at de er i stand til å påvirke utviklingen i et parti. Samtidig slo det meg hvor flinke folk i partiet var til å stå oppreist. Jeg opplevde en utrolig lojalitet.

Brekke, Eirik