Å lage mat med tørkede erter, bønner eller linser ligger ganske fjernt fra den moderne norske matbevissthet. Greit nok, vi har ertestuing til kjøttkaker og lutefisk, og ertesuppe kokt på røykeknoke eller fårekraft — men der er det stopp. Jeg har alltid erfart at for nybegynnere, så kikerter den beste døråpneren til belgfruktenes fløy i det kulinariske palass.

Fetteren til peanøtten

Kikerten er en slektning av en annen populær belgfrukt, peanøtten (eng. peanut betyr ertenøtt), og har en distinkt fet duft og fyldig smak. For at denne smaken skal nå sitt fylle uttrykk, er det viktig med tålmodighet til å vanne kikertene godt ut (minst et døgn) og til å koke dem til de er skikkelig marshmallows-bløte, det vil si godt forbi det punktet der det går an å tygge dem. Dette kan ta fra 45 minutter til halvannen time, alt etter hvor ferske kikertene er, og hvor bløtt vannet er. Veldig gamle kikerter vil aldri bli skikkelig møre, og har du hardt vann (som skummer lite), bør du tilsette 1 ts bakepulver per liter til kokevannet. Av samme grunn bør du vente med å tilsette salt og syrlige ingredienser (f eks sitron og tomat) til halvveis i koketiden.

Snarveier

Denne kikertesuppen er nært beslektet med de fleste sauser, suppekrafter og for eksempel langtidssteking av kjøtt, i og med at det ligger en god belønning til dem som gjør ting ordentlig. Nå er det dessverre ikke alltid man har tid eller disiplin nok til å få et bra resultat. Heldigvis for alle oss som ikke er supermennesker, finnes det et par snarveier å ta.

Hvis det for eksempel er en ukedag og du har dårlig tid til å lage middag, anbefaler jeg å legge kikertene i bløt morgenen før. Et døgn senere, altså om morgenen, koker du opp ertene under lokk og lar dem putre til du skal ut døren. Da skrur du av platen og lar kikertene stå og trekke på ettervarmen. Når du så kommer hjem, skal det ikke ta mer enn 20 minutter før maten står på bordet.

Asiautvalg

Skal du ha god kraft, må du altså koke kikertene selv. Hermetiserte kikerter duger ikke her. Tørre kikerter fås kjøpt i de fleste asiatiske butikkene. Her får du også kjøpt fennikelfrø, korianderfrø og fersk ingefær, selv om dette etter hvert også er blitt tilgjengelig i større dagligvarehandler. Potetene bør være middels kokefaste, og på boksen med de hermetiserte tomatene bør det stå: tomat, tomatjus og ingenting mer. Er det vann, salt og sitronsyre i tomatene, vil suppen neppe bli optimal.

Til kraftetappen av suppen trenger du (til fire personer):

200 g tørre kikerter

3 fedd hvitløk

2 ss raspet fersk ingefær

2-3 cm kanelstang

4 nellikspikre

1 ts fennikelfrø

2 ts korianderfrø

Kikertene legges i bløt i et døgn, vannet skiftes, og kikertene legges i en kjele med en liter vann. Ha i hakket hvitløk, raspet fersk ingefær og kanelstang. Resten av krydderne knuses i en morter før de has i. La kjelen koke under lokk i ca. 45 minutter, eller til kikertene begynner å føles bløte når du tygger - da er suppen klar til å ta imot grønnsakene:

6 middels poteter

2-3 gulrøtter

1 boks tomater

100 g sukkererter

salt og pepper

Potetene skjæres i 6 til 8 biter og has i med kikertene. Gulrøttene deles på langs, og deretter deles de to halvdelene på langs igjen. Skjær i 4-5 cm lange staver, og ha i suppen. Ha også i hermetiserte tomater og 2 ts grovt havsalt (evt 1 ts fint salt). Hvis mye av væsken har fordampet bort, fyller du på med vann til alle grønnsakene er dekket.

La koke i 10-15 minutter, til grønnsakene er møre. Smak til med salt og masse grovt nykvernet pepper, og kutt sukkerertene i to eller tre biter og rør dem inn i suppen. Nå gjenstår det bare å dekke på bordet og sette frem rykende varmt hvitløkbrød, eller min favoritt til denne suppen: Flatbrød med smør fra Tyssen gard på Bolstadøyri (fås kjøpt blant annet i Kjøttbasaren i Bergen).

Observante lesere har sikkert lagt merke til at denne suppen er helt fri for tilsatt fett eller olje av noe slag. En veldig demokratisk suppe med andre ord, ettersom alle kan smøre tjukt med gårdskinnet smør på flatbrødet med god samvittighet, inkludert de med rustne knær, trange blodkar eller andre helsemessige restriksjoner på dietten.

DEMOKRATISK: Det tar sin tid og krever litt planlegging, men resultatet blir fantastisk. FOTO: THOR BRØDRESKIFT