Mange har vært irriterte over at de må betale skatt av gevinster når de selger seg ut av fond. De kvier seg for å måtte redusere gevinsten med 28 prosent skatt før de investerer et annet sted. Har du fått en gevinst på en million, så føles det bittert å måtte betale 280.000 kroner i skatt før du kan plassere resten et annet sted.

Ifølge Nordea Link slipper du det så lenge du lar gevinstene bli plassert i andre fond gjennom fondskontoen. Det er først når du tar ut penger fra kontoen du betaler skatt — og da i forhold til hva du har hatt av gevinst. Er kontoen på 150.000 kroner inklusive 30.000 kroner (20 prosent av totalen) i gevinst, og du tar ut 50.000 kroner må du betale skatt for 10.000 kroner - tilsvarende 20 prosent av uttaket.

Dermed kan du selv skifte sammensetningen av dine fondsplasseringer, og bruke hele oppgjøret du får for ett fond du går ut av til plassering i nye fond. Dette åpner for at du enkelt kan ha en sammensetning av dine fondsmidler i forhold til den risikoen du selv ønsker å ta på ethvert tidspunkt. Er aksjemarkedet traumatisk kan du enkelt gå over i rentefond.

Ifølge Nordea Link er også skifte av fond i din fondskonto kostnadsfritt. Du kan jobbe selv via internett eller benytte deg av forvaltere.

Kostnadene med en fondskonto er en etableringskostnad på 3,5 prosent for inntil en million kroner, og en prosent for høyere beløp. I tillegg betaler du en prosent av verdi på kontoen i årlig forvaltningskostnad, eller minimum 25 kroner måneden når verdien er på under 100.000 kroner.

Det er ingen bindingstid og du kan ta ut gebyrfritt to ganger i året. Dersom kontoeieren dør gis det en forsikringsutbetaling som gjør at arvingene får 101 prosent av verdien.