Bandora, som er ettersøkt av Interpol, ble pågrepet da han kom med fly fra Belgia og forsøkte å komme seg inn i Norge med falskt pass, skriver nettavisen Allafrica.com. Romerike politidistrikt bekrefter overfor NTB at de har pågrepet en person med ukjent identitet.

— Vi pågrep en person som antas å ha rwandisk opprinnelse, på Gardermoen i går. Han forsøkte å komme seg inn i landet med et falskt pass. Vi har ikke fått bekreftet om det faktisk er den ettersøkte mannen, så vi holder ham i arresten inntil videre, sier jourhavende politiadvokat Åsmund Yli i Romerike politidistrikt til NTB.

Ifølge dagbladet.no er mannen i Norge for å søke asyl.

Falskt pass

Ifølge nettsiden hadde Bandora et pass fra Mali da han ble pågrepet. Det er ukjent hvorfor han har blitt sluppet fri i Belgia, hvor han den siste tiden har sittet i varetekt.

Charles Bandora ble født i Gikongori i den sørlige delen av Rwanda i 1953. Han er blant annet ettersøkt for folkemord, organisert kriminalitet og forbrytelser mot menneskeheten, viser hans oppføring hos Interpol.

Ifølge Allafrica.com skal Bandora ha vært en næringslivsleder og lokal sjef for National Republican Movement for Democracy and Development (MRND) på 1990-tallet. Partiet, som var dominert av hutuer, styrte landet frem til president Juvénal Habyarimana døde i april 1994.

Direkte medvirkning

Nettsiden africafiles.org skriver at Bandora ble pågrepet i Malawi i januar, mistenkt for direkte deltakelse i trening og opprusting av militsgrupper som deltok i folkemordet på tutsier i 1994.

Ifølge NRK.no er både Justisdepartementet og Det nasjonale statsadvokatembetet varslet om saken. Men foreløpig sitter han fengslet på Lillestrøm.

— Saken håndteres foreløpig av Romerike politidistrikt som en sak hvor en mann er pågrepet etter utlendingslovens bestemmelser om ukjent identitet. Han vil bli framstilt for varetektsfengsling i morgen (torsdag). Jeg vil ikke spekulere i hvorvidt det er den ettersøkte mannen, det vil i tilfelle etterforskningen avdekke, sier politiadvokat Anne Siv Åvitsland til NTB.