– Utgangspunktet er fortsatt min fars scenografi, men det er knyttet sterkere mot Marokko som bakteppe, sier Bjørn Egner, Thorbjørn Egners sønn.

Den 5. mai er det premiere på Jessheim for Riksteatrets nye produksjon av «Folk og røvere i Kardemommeby».

Store deler av Thorbjørn Egners originale dekorasjoner som han snekret og malte til forestillingen og som ble vist for første gang for 50 år siden, skal brukes. Men inn fra en inspirasjonsreise til Marokko er det hentet 16 gamle tepper, 30 eksotiske lamper og nye, lokale stoffer til kostymene.

Dermed er «Folk og røvere i Kardemommeby», som er litt fra Oslo-bydelen Kampen, litt fra Danmark og litt fra Marokko, dreid enda mer i retning av å ligne på landsbyen Essaouira – den opprinnelige kardemommebyen. Essaouira vest i Marokko ved atlanterhavskysten ble besøkt av forfatteren Thorbjørn Egner, først i 1949 og senere med familien i 1964.

Født i landsbyen

En som er veldig fornøyd med den marokkanske vridningen, er Radouane Kibbou med rolle som trikkeførere Syversen og bakeren. Han er født og oppvokst i Essaouira, inspirasjonen til Kardemommeby.

– Jeg er født og oppvokst i huset til bestemor. Dette er trolig den fredeligste landsbyen i hele Marokko. Jøder, kristne og muslimer lever side om side, alle møtes daglig på torget. Og hvis det er turister på besøk, vet alle hvem de er og hvor de er fra, forteller Kibbou som flyttet til Norge som femåring.

I dag jobber han i NRK og de fleste unger kjenner ham etter mange år i barne-tv.

Marit Moum Aune som har regien på «Folk og røvere i Kardemommeby», mener Thorbjørn Egner med dette stykket så inn i framtiden.

– Han forutså at vi i Norge ville få et flerkulturelt samfunn. Inspirasjonen er hentet fra en annen kultur og en annen del av verden og hentet hjem som en edel vare, sier Aune.

Første prøver

Mandag var det leseprøve i Riksteatrets prøvesal i Nydalen. Det var også første ordentlige møte mellom alle skuespillere, regissøren, teatersjef Ellen Horn, scenograf John-Kristian Alsaker, kostymedesigner Ingrid Nylander og alle andre som skal jobbe med oppsetningen.

Teatersjefen er svært glad for det spesielle samarbeidet Riksteatret har med Thorbjørn Egners sønn, Bjørn Egner.

– Familien har også bekreftet for oss at Thorbjørn Egner så på Riksteatret som sitt kjæreste teater, sier Horn stolt.

Politimester Bastian spilles av Issaka Sawadogo og Kim Fairchild er Tante Sofie. Marte Wexelsen Goksøyr spiller lille Kamomilla. Røverne er Christoffer Staib, Biniam Yhidego og Bernhard Arnø.