Eirik Johannessen (26)

Lån: 420.000

– Støtteordningene i Norge er veldig gode. Nesten litt for gode. Det er blitt litt strengere vilkår de siste årene, og det er bra. Nå må du for eksempel bestå eksamen for at deler av lånet ditt skal bli omgjort til stipend. Studielånet kan ofte bli en hvilepute, og mange studerer bare for å studere. Jeg har studert i til sammen seks år. Først engelsk og historie på universitetet, så ett år med grafisk design på MI og to år på Westerdals reklameskole i Oslo. I høst begynner jeg på en bachelor på Kunsthøgskolen. Jeg skal prøve å ikke ha lån nå, men bare stipend. Jeg jobber deltid på Platekompaniet og designer litt T-skjorter som jeg selger, så jeg skal prøve å klare meg på det.

Hanne Refvik (22)

Lån: 167.000

– Jeg tror ikke det finnes noe land som har bedre støtteordninger til studenter enn Norge. Jeg har studert en del i utlandet og da merket jeg at det er stor forskjell på min egen situasjon og andres. Men jeg synes godt at summen på studielånet kan øke i takt med prisstigningen generelt. Summen på studielånet har jo stått på stedet hvil i flere år nå. Jeg er akkurat ferdig med en bachelor i Europastudier. I år skal jeg blant annet studere litt matte slik at jeg forhåpentligvis kan begynne på NHH til neste år. Jeg kommer nok til å studere i syv år, og ser for meg et studielån på ca 400.000 kroner når jeg er ferdig. Jeg er ikke redd for å få et stort lån, og tror det skal gå fint å betale det tilbake.

Thorbjørn Leiknes (28)

Lån: 440.000

– Sammenlignet med mange andre land har Norge svært gode støtteordninger. Jeg har studert noe i utlandet og da følte jeg meg privilegert i forhold til mange av studiekameratene mine som var helt avhengig av økonomisk støtte fra foreldrene sine. Samtidig synes jeg at rentene på studielånet kunne vært lavere. De pengene som Lånekassen låner til studentene fører jo faktisk til at flere kan ta høyere utdanning, noe som fører til økonomisk vekst i samfunnet. Jeg var ferdig utdannet ved NHH i vår og jobber nå som rådgiver i et IT-firma. Jeg fikk min første regning fra Lånekassen i posten i forrige uke. Før jeg begynte på NHH studerte jeg musikk i Volda et år og international business i Australia og Indonesia, så jeg har studert i til sammen syv år.

Sunde, Helge
Sunde, Helge
Sunde, Helge