Høyres leder brukte gårsdagen i Nordhordland for å drive valgkamp, og til å bli kjent med skole— og helsesektoren i Lindås. Det var åpenbart en statsminister in spe som dro fra sted til sted i høyt tempo.

Erna Solberg gjør det klart overfor BT at Høyre vil ikke gjøre feilen fra valgkampen i 2005 om igjen: å ikke stille med egen statsministerkandidat:

— Det var veldig vanskelig for oss som det største regjeringspartiet å drive valgkamp uten å ha vår egen kandidat, sier hun.

Kjepper i hjulene

Trass i kiv og strid på borgerlig side har Solberg fortsatt stor tro på regjeringsskifte til høsten, for «vi kommer helt sikkert til å oppleve at samarbeidsviljen vil øke etter valget».

Likevel innrømmer hun at avstanden mellom Frp og sentrum nok ikke har minket den siste perioden.

— Men vi kommer ikke forbi at det er mye felles borgerlig politikk som forener oss, og som vi har brukt tid på å dokumentere. Derfor har alle de fire partiene plikt til å unngå å stikke kjepper i hjulene på hverandre, sier Solberg som retter en advarsel til Venstres og Frps ledere:

— Begge har vært for raske med å dele ut både gult og rødt kort til hverandre. Begge har et stort ansvar for at vi ikke har fått et bedre samarbeidsklima på borgerlig side. De har fokusert for lite på hva vi kan få til i fellesskap, slik at for eksempel små og mellomstore bedrifter får en bedre politikk å forholde seg til, sukker Høyres leder.

«Mediekåte» statsråder

Solberg understreker at hun og Dagfinn Høybråten har vært atskillig mer tilbakeholdne med å fremheve det som skiller de fire borgerlige partiene.

— Du lukker vel ikke øynene for at Siv Jensen bestemt avviser å la Frp være fødselshjelp for en regjering som partiet ikke selv får være med i?

— Jeg ser at det mest realistiske er en borgerlig mindretallsregjering. Jeg vil anta, når det kommer til stykket, at også Siv Jensen kommer til å innse at landet er mer tjent med en borgerlig trepartiregjering enn en Ap-regjering.

Erna Solberg mener at den rød-grønne regjeringen består av flere «mediekåte utspillspolitikere», og at Bård Vegar Solhjell og Knut Storberget er blant de verste. Justisministeren har hun allerede gitt marsjordre, men kunnskapsminister Solhjell fortjener ikke bedre skjebne, etter hennes skjønn.

— Det er så å si ingen forskjell på ham og Øystein Djupedal, sier Erna Solberg.