KRISTINE ØYVANG

For Åmid er det viktigste å respektere mennesker, ikke gjøre noe negativt og være ren. Nooshin klandrer ham ikke. Kanskje er han en bedre troende muslim. Det bestemmer Allah.

— Altfor ofte blir man opptatt med hva andre gjør, i stedet for å tenke på seg selv. Islam handler om samvittighet. Jeg får dårlig samvittighet når jeg ikke ber, forteller Nooshin.

Å være muslim handler om seg selv og forholdet til Allah, Gud. Ingen skal pålegge andre å følge regler. Man skal ønske det selv.

Nooshin og Åmid er født muslimer fordi fedrene var muslimer. Men begge har valgt fortsatt å være det.

— Jeg fant ut at reglene i Koranen ga mening. De er gode for oss mennesker. Alt som skader mennesker er forbudt. Renhet er viktig i islam, noe som er helt naturlig. Man må være renslig for ikke å få sykdommer. Alkohol har mange negative sider og er forbudt. Åmid drakk litt alkohol da jeg møtte ham. Men jeg ga ham valget mellom det og meg. Så nå drikker han ikke. Og vi spiser ikke svinekjøtt.

Fredagsbønn og pynting

Nooshin leser Koranen hver fredag, muslimenes hellige dag. Da ber hun fredagsbønnen og pynter seg. Når hun har menstruasjon, kan hun ikke be eller lese Koranen. Da er hun religiøst uren. Selv synes hun det er godt å av og til ha fri fra religiøse plikter.

Den lille familien er en helt vanlig familie. Ingen kan se på Nooshin at hun er muslim. Hun går ikke med slør, men ønsker å gjøre det.

— Jeg vil, men er ikke klar. Ikke enda. Det er en prosess, og bestemmelsen skal være mellom meg og Gud. Det er ikke menn som pålegger oss å gå med det. Det er for vår egen beskyttelse og for ikke å virke tiltrekkende på andre menn. Slør gir respekt, også fra norske menn. Kvinner føler seg friere og tryggere.

Mange tror kvinner har liten verdi i islam. Nooshin er sterkt uenig og nevner eksempler på det motsatte. Når kvinnen føder barn, sies det at paradiset ligger under føttene til barnets mor. Hvis et lite barn dør, kommer moren direkte til Paradis. Og mannen skal gi gave til sin kone når hun har født et barn.

Trist med al Qaida

Nooshin vil bryte ned mange av mytene om muslimer. Mange tenker på al Qaida og terror når de hører om islam. Hun synes det er trist at en slik gruppe blir bildet på hennes religion.

Kontrasten er stor til Nooshins daglige bønner, der hun minner seg selv på at det finnes en Gud og at hun ikke skal synde og gjøre negative ting. Alltid skal hun huske på hvordan hun skal være mot mennesker. Man skal bli minnet om det hvis man har såret noen. Men det er menneskene som feiler, ikke religionen. Og Gud kan tilgi.

— Gud er ikke avhengig av menneskers bønn. Jeg er avhengig av Ham. Vi ber fordi det står at vi skal be. Men jeg ber først og fremst for min egen del og føler Gud snakker til meg. Det er akkurat som om jeg er i Mekka når jeg ber. Jeg har et ønske om å dra dit. Men først må jeg få barna til et mål. Så kan vi dra.

Må lære arabisk

De ber vers fra Koranen. På arabisk. Derfor blir det svært viktig å lære seg dette språket. Barna skal studere det, slik begge foreldrene har gjort. For Koranen er rettesnor.

— Det må alltid være regler. Uten regler, ingen religion. Jeg tror de som tror på noe, føler seg tryggere. Allah, Koranen og Profeten Muhammed. Det er kjernen i troen. Profetene er veiledere. Vi klarer ikke følge alt. Gud ser alt og det er Han som skal dømme.

De tre største syndene er å si at Gud har en partner, å drepe og å stjele. En dag blir det dommedag. Etter man er død. Da blir det viktig hvordan man har levd.

Både Nooshin og Åmid er opprinnelig fra Iran. Men Nooshin har vokst opp iblant annet India og Thailand, før hun kom til Norge som tiåring. Åmid ville ha en iransk jente og Nooshin ville ha en muslim. De viet seg i moskeen for fire år siden. For Åmid var det kjærlighet ved første blikk, Nooshin hadde det annerledes.

— For meg var det ikke kjærlighet da vi giftet oss. Men etter at vi fikk barna ble jeg forelsket. Nå kan jeg ikke leve uten ham.

Men hvordan kan man gifte seg uten kjærlighet?

— Jeg ville ha en muslim. Dessuten er det viktig for oss å være jomfru når vi gifter oss og det var vi begge. Det var veldig få slike gutter her og jeg tenkte at dette kanskje var sjansen jeg fikk.

Brudepris

Nooshin bodde hjemme til hun giftet seg. En del norske gutter har vist interesse og flere var villige til å bli muslimer. Men hun kunne ikke tenkt seg en norsk mann. Det er vanskelig nok å leve med en fra Iran, siden hun har levd i så mange ulike kulturer. Hun har mange språk i hodet.

Før hun var gift, var det foreldrenes meninger som gjaldt og faren hadde myndighet. Nå er det mannen hun skal rådføre seg med. Begge respekterer hverandre og det er mannens plikt å forsørge kone og barn. Kvinnen trenger ikke tjene penger. Hus og hjem er egentlig hennes oppgave.

Mannen betaler brudepris når de gifter seg. Åmid og Nooshin skrev en kontrakt der han plikter å gi 124.000 kroner til henne hvis det skulle komme til en skilsmisse.

Men det de ønsker nå er å skape gode rammer for barna. For barna er mye verdt i islam og må få det de trenger. Når de blir voksne, må man gi dem fra seg.

— Mitt ønske for barna er at de blir muslimsk troende, gode mennesker og får høy utdannelse. Etter fylte atten år kan man skifte religion. Dette er vanskeligere å akseptere i muslimske land. Jeg synes det er trist når noen velger en annen religion. Men det er deres valg. Jeg håper ikke barna våre skifter tro, sier Nooshin.

fakta/islam

  • Islam står som religion for konsekvent undergivelse og lydighet overfor Gud, Allah. Islam skiller mellom tro og Sharia, islamske lovregler. Koranen er muslimenes hellige bok.
  • Mohammad regnes som stifter av religionen og den første profet.
  • Islams fem søyler (grunnregler) legger grunnlaget for gudsdyrkelsen. Disse søylene er:

1.Trosbekjennelsen: «Jeg bevitner at det kun finnes én Gud som bør tilbes og at Mohammad er hans tjener og sendebud.»

2. Bønner skal gjennomføres fem ganger daglig som en plikt i forhold til Gud. En gang i livet bør en troende muslim dra til Mekka.

3. I Ramadan-måneden (faste) skal ingen nyte mat, drikke eller seksuelt samkvem, fra en halv time før soloppgang til solnedgang.

4. En årlig skatt på 2,5 prosent av ens netto oppsparing skal gis til de fattige i samfunnet.

5. Ifølge nettsidene til «Islam i Norge» bor det ca. 75.000 muslimer i Norge.

Kilder: «Islams Fundamenter» og «Att bli sann muslim», begge utgitt av Islamic Cultural Centre Norway

«ER I MEKKA»: Vi ber fordi det står at vi skal be. Men jeg ber først og fremst for min egen del og føler Gud snakker til meg. Det er akkurat som om jeg er i Mekka når jeg ber, sier Nooshin. Her er hun sammen med datteren Negin.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ