Bombeeksperter flyttet natt til fredag fosforbomben i Lillestrøm til et ubebodd område. Der skal den etter planen detoneres på dagtid fredag.

I 1.30-tiden fredag ble bomben flyttet fra Floraveien 1 B på Kjeller, hvor den ble funnet, til et ubebodd område.

– Bombeekspertene fra politiet og forsvaret har fraktet bomben vekk fra åstedet til et ubebodd område. Der vil den bli tatt vare på, og på dagtid fredag skal den detoneres, sier politiadvokat og pressekontakt Tom Danielson i Romerike politidistrikt til NTB.

Armert klokke Bomben som ble funnet er fra andre verdenskrig og er fylt med fosfor. Eksperter fra Forsvaret har vært tilkalt for å gi den nødvendige kompetansen. Bomben er blitt lagt i en armert klokke som er fylt med sand og vann. Den ble fraktet bort i en lastebil.

– Risikoen behøver ikke å ha vært så stor, men vi tok ingen sjanser. Dette er et sprenglegeme laget med det formål å ødelegge og skade. Det blir interessant å se hvilken sprengkraft den har når vi får detonert den, sier Danielson.

Hvilket området bomben blir fraktet til blir av sikkerhetshensyn ikke opplyst til pressen.

– Men vi frakter jo ikke dette langt, sier Danielson.

Reise hjem 47 personer måtte torsdag kveld evakuere hjemmene sine da det ble kjent at deres nabo, Bjørn Pettersen, hadde funnet en bombe i hage sin. Politiet sperret så av et område på en 150 meters radius. De evakuerte ble innlosjert i Skedsmohallen. Riksvei 22, som går forbi funnstedet, ble stengt og trafikken ble gikk via Lillestrøm sentrum.

– Mannskapene på stedet pakker ned, og de evakuerte kan få reise hjem nå. Trafikken vil gå som normalt, sier Danielson.

Hagearbeid Pettersen var i gang med en utplanering av hagen sin da funnet ble gjort.

– Vi hadde fått noe fyllmasse fra et område noen hundre meter bortenfor her. Etter at den ble tømt fra lasteplanet, fant vi en sylinder. Da naboen bar den for å legge den bak garasjen, fikk han en hvit fosforvæske på fingrene, som det røk av. Han fikk heldigvis vasket seg med en gang, sier Pettersen til NTB.

Stridshodet i slike bomber er fylt med hvit fosfor, og brukes til å sette ild, lage røyktepper eller å angripe personell. Genève-konvensjonen forbyr denne typen bombe til bruk på mennesker, ifølge Wikipedia. (©NTB)

Holm, Morten