— Jeg er ingen krøsus, men er bevisst på å spare hver eneste måned, sier Jakob Berg.

32-åringen jobber som regissør i radiobyrået Stig og Stein, hvor han lager radioreklamer. I tillegg har han oppdrag ved siden av som frilansjournalist og musiker.

Møysommelig sparing

— Alt jeg tjener på bijobbene går på sparekontoen. I snitt utgjør det kanskje 5000 kroner i måneden, sier han.

Den møysommelige sparingen kombinert med forskudd på arv har gitt Jakob Berg 1,4 millioner kroner på sparekontoen. Nå står alle pengene på høyrentekonto i Storebrand Bank. Men det er tvilsomt om pengene får stå i ro særlig lenge. 32-åringen er nemlig en meget bevisst bankkunde, som flytter pengene dit vilkårene til enhver tid er best.

— Jeg går inn på Finansportalen på nettet, og sjekker rentebarometrene én gang i uken. Det tar meg ett minutt. Hvis jeg ser at jeg kan tjene minst 10.000 kroner i året på å flytte pengene, så gjør jeg det, sier han.

Hans stadige jakt på bedre vilkår har ført til at han nå har syv sparekontoer i syv ulike banker. Men det er ikke alle som har vært i bruk.

— Det tar ofte noen uker å få opprettet en ny konto, og innen den tid har vilkårene gjerne endret seg. Da har det ikke vært noen vits å flytte pengene likevel.

Penger på kort varsel

Han ønsker primært at pengene skal være tilgjengelig på kort varsel, i tilfelle han skulle slå til på ny bolig. Men nå vurderer han likevel å binde pengene for 6 eller 12 måneder, ettersom flere banker tilbyr gode betingelser på slike innskudd for tiden.

— Mitt beste råd til folk er å følge med. På et tidspunkt vil nok ikke rentene stige lengre, så det kan lønne seg å binde innskuddet til en forholdsvis høy rente.

I tillegg til sparepengene, har han i underkant av 400.000 kroner i boliglån.

— Det er delvis skattemessige grunner til at jeg har valgt å beholde lånet. Dessuten er det greit å ha et etablert låneforhold dersom vi skulle bestemme oss for å kjøpe ny bolig. Det er enklere å øke lånebeløpet, enn å etablere et nytt lån, sier Berg.

Helene Samuelsen