Det var to hull på vaktlisten ved flykontrollsentralen i Røyken som førte til forsinkelser i trafikken på Oslo Lufthavn og på Torp utenfor Sandefjord fredag ettermiddag og kveld.

— Forsinkelsen i utenlandstrafikken på Gardermoen var i gjennomsnitt tre kvarter ved 21-tiden, opplyste informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn til NTB. Han håpet da på normale tilstander i løpet av et par timer.

Utenlandstrafikken

Trafikken sørfra og østfra utenlandstrafikken ble først og fremst rammet, mens trafikken nordfra og østfra innelands trafikk - stort sett gikk som normalt.

— Den dårlige planleggingen til Avinor er en skandale, sier flygeledernes tillitsvalgte, Paul Johannessen.

Hullene på vaktlisten fredag kunne ikke fylles fordi et titall av flygelederne er langtidssykmeldte, mens 30 flygeledere har passert grensen for bruk av overtid.

Vanligvis er ni flygeledere på jobb i den delen som heter områdekontrollsentralen, mens det fredag bare var sju personer der.

Snaut med folk

— Bemanningen er i utgangspunktet utrolig snau. Ledelsen har valgt å fjerne en ekstra flygeleder på dagtid - som vi hadde før, selv om det ikke koster så mye å ha en ekstra på jobb. Dermed er det ingenting å gå på hvis noen blir syke, sier Johannessen.

— Denne situasjonen ventes å vedvare da Avinor-ledelsen har valgt å stoppe utdannelsen av flygeledere i Norge, skriver Norsk Flygelederforening i en pressemelding fredag kveld.

Foreningen hevder også at det ikke er noe større generelt sykefravær ved Oslo kontrollsentral enn i andre organisasjoner som arbeider med tilsvarende belastende arbeid.