SK 907 med kurs for Newark-flyplassen, er det første flyet fra Norge til USA siden terrorangrepene i New York og Washington tirsdag. En av passasjerene, Terje Aasen, skulle ha reist tidligere i uken, og var lørdag glad for å kunne komme seg tilbake på jobb i en by som aldri vil bli den samme.

Aasen jobber for Lærdal Medical i New York, og firmaet har bidratt med medisinsk utstyr til redningsarbeidet i New York og Washington. Han innrømmer at han er spent på hva som møter ham.

— Jeg er spent på hvordan det ser ut, det er nok mange inntrykk jeg kommer til å måtte bearbeide, det blir ingen vanlig tur, sier han ettertenksomt.

Han er ikke redd for å fly nå, og mener at sikkerhetstiltakene som er satt i verk gjør det trygt å dra.

— Men en litt ekstra spenning i kroppen har jeg nok, innrømmer Aasen.

Streng sikkerhet

Det var ingen vanlig innsjekking for passasjerene. De ble undersøkt med metalldetektor, og all bagasje ble endevendt og finstudert før passasjerene kunne levere den fra seg til SAS-personalet bak skranken.

For at Gardermoen skulle bli godkjent av det amerikanske luftfartsverket som en "trygg" flyplass, måtte det omfattende og utvidede sikkerhetstiltak til på flyplassen.

Ekstramannskaper ble tilkalt, og en egen sone ble opprettet ute i selve avgangshallen for innsjekking til USA.

Fratatt saks og neglefil

Avgangshallen på Gardermoen var et reneste virvar av politifolk, sikkerhetsvakter, passasjerer, skuelystne, journalister og fotografer, men stemningen var tross alt dempet.

Nicola Barry-Vertregt fra Nederland forteller at hun tar det hele med stor ro. Og hun er glad for den restriktive sikkerhetskontrollen.

— Jeg ble fratatt en saks og en neglefil i Amsterdam, så jeg tror ikke at det er noe mer å hente hos meg, smiler hun til NTB. Hun er på vei til New York, der hennes mann arbeider.

— Jeg har hatt kontakt med både ham og vennene våre der, og heldigvis står alt bra til, forteller hun.

Hennes mann jobber i sentrum av New York, men heldigvis et godt stykke fra katastrofeområdet

Tålmodige passasjerer

Jo Kobro, informasjonssjef i Oslo Lufthavn Gardermoen, er full av ros overfor passasjerene.

— I begynnelsen da vi startet innsjekkingen, ble det lange køer, men jeg har ikke hørt et vondt ord fra noen, sier Kobro til NTB, og mener det beviser at alle har forstått alvoret i situasjonen, og nødvendigheten av en skikkelig sikkerhetskontroll.

— Den utvidede sikkerhetskontrollen vil vare på ubestemt tid, sier Kobro. Passasjerer til USA må derfor regne med mye ventetid. Lørdag ble de oppfordret til å møte opp tre timer før avgang.

En time forsinket

SK 907 med rundt 130 passasjerer var opprinnelig satt opp til avgang klokken 13.15 lørdag, men det ble tidlig klart at tidsskjemaet ville sprekke.

Flyet var i luften klokken 14.11, og vil være framme i New York kl.15.20 amerikansk tid. En flyreise på drøye åtte timer.