Flyselskapene har i lang tid blødd under priskrig og hard konkurranse i luften. I juni skrev Bergens Tidende at luftkrigen påfører selskapene så store tap at de tvinges til å øke prisene.

I går kom den første bekreftelsen fra selskapene selv.

Administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian sier til TV 2 Nettavisen at de ikke planlegger generelle prisøkninger, men at deler av rutenettet i Sør-Norge vil bli rammet av høyere priser.

— De laveste prisene blir nok stående, men noen justeringer på de øvrige prisene vil nok komme, medgir Kjos.

SAS i tenkeboksen

I går ble det kjent at SAS i Danmark øker sine tur-returpriser fra København med inntil 400 danske kroner fra 3. august.

Fungerende informasjonssjef i SAS Braathens, Knut Løvstuhagen, sier selskapet vurderer om det også blir prisøkninger i Norge.

— Et svar er ventet innen kort tid, mer presis kan jeg ikke være, sier han til BT.

I mai introduserte selskapet priser ned mot 360 kroner for reiser i Sør-Norge, og 540 kroner mellom Nord- og Sør-Norge. Disse er fredet for eventuelle prisøkninger, ifølge informasjonssjefen.

— Vi vurderer totalbildet når det gjelder prisene, men de laveste prisene vil uansett bli liggende.

Han understreker at prisene på flyreiser fra Bergen og Norge som har mellomlanding i København, ikke blir påvirket av danskenes prisøkninger. Ifølge Løvstuhagen legger høyere priser i Danmark heller ikke føringer på SAS Braathens i Norge.

— Selskapene driver butikk ut fra forholdene i egne markeder. Men det er klart at vi følger med på hverandre, poengterer han.

Venter på storebror

Flyanalytiker Hans-Erik Jacobsen i First Securities sa til BT i juni at "folk fikk fly mens det fortsatt er billig". Han forventet snarlig prishopp i luften, og fikk støtte fra flere andre eksperter.

Begrunnelsen var at noen ý mest sannsynlig Norwegian ý snart ville gå konkurs om ikke prisene snart steg.

Men Norwegian-sjef Bjørn Kjos vil ikke skru opp prisene før storebror SAS Braathens øker sine priser.

— Vi må se an hva konkurrenten gjør. Vi skal være billigst, og vi skal ha en viss margin opp til SAS Braathens' priser, sier Kjos til TV 2 Nettavisen.

Han tror det generelt vil bli dyrere å fly i Norge til høsten.

— Men det blir ikke noe kvantesprang, i hvert fall ikke for Norwegian sin del, påpeker Kjos.

Sunnere marked

Viseadministrerende direktør for Scandinavian Airlines i Danmark, Jens Wittrup Willumsen, sier til den danske avisen Berlingske Tidende at hans selskap har ambisjoner om at flymarkedet skal bli sunnere.

Derfor skrur de opp prisene.

— Prisene er nå blitt så lave at skatter og avgifter er dyrere enn selve billetten. I en slik situasjon er det ikke mulig å drive sunn forretning. Ingen kan leve med slike priser i lengden, sier han.

SAS Danmark varsler i første omgang prisøkning på de vel 600 daglige operasjonene fra og til Kastrup.

FREDER DE BILLIGSTE: Flyreiser blir dyrere til høsten, men både Norwegian og SAS Braathens freder de billigste flybillettene.
Foto: Knut S. Vindfallet, Stavanger Aftenblad