Det sier sjefen for Flymedisinsk Institutt, Anthony Wagstaff, til NTB.

4G og en akselerasjon fra 0 til 90 kilometer i timen på 2 sekunder. Det er hva som venter de dristige som vil prøve seg i årets hovedattraksjon i fornøyelsesparken TusenFryd sør for Oslo – «Nordens råeste berg-og-dal-bane», ifølge parken.

Med navnet SpeedMonster burde fartsfantomene trekkes som fluer til 70 millioner kroners-attraksjonen, håper parkledelsen.

Døde etter himmelfart

Men helt ufarlig er det ikke å kjøre berg-og-dal-bane, som år for år blir heftigere og heftigere:

I påsken døde en 49 år gammel kvinne etter en himmelferd i den om mulig enda heftigere utgaven «Mission: Space» i Walt Disney World i Florida. Ifølge CNN hadde kvinnen høyt blodtrykk og døde av hjerneslag.

Det var andre gang på vel et halvt år at Disney World opplevde dødstragedie i sin hovedattraksjon. I fjor sommer døde en liten gutt på fire år av hjertestans etter en tur i «Mission: Space».

I 2003-04 ble seks personer over 55 år innlagt på sykehus etter turer i «romskipet», ifølge nyhetsbyrået AP. Ingen av dem fikk alvorlige skader.

Attraksjonen ble åpnet ved Disney’s Epcot Center i 2003, og simulerer «astronomiske eventyr» som rakettutskyting og en ekspedisjon til Mars.

Veritas-godkjent

Parkdirektør Linda Bernander Silseth opplyser til NTB at SpeedMonster er bygd etter alle kunstens sikkerhetsregler. Monsteret er kontrollert og godkjent av Det Norske Veritas.

– Vi advarer folk med svak helse, og da særlig folk med hjerte— og ryggproblemer, å prøve monsteret. Heller ikke gravide eller personer under 140 cm får ta turen. Så sant du er normalt frisk, er dette bare moro. Jeg har prøvd den selv tre ganger, det er som å sitte i en gyngestol med fantastisk passform, sier parkdirektøren.

Og Anthony Wagstaff ved Flymedisinsk Institutt er langt på vei enig:

–4G og 0 til 90 kilometer i timen på 2 sekunder er kraftige saker. Faktisk er 1G mer enn en romrakettutskyting. Men den vesentlige forskjellen er at «monster»-belastningen neppe varer mer enn et sekund eller to. Da reagerer kroppen riktignok normalt med en viss spenning, et visst stress, men heller ikke særlig mer. Belastningen i en F16 er langt tøffere – der kan man gå opp i 9G gjennom mange sekunder. Det er noe ganske annet, sier han.

Sunn fornuft

– Vil du fraråde en mann på 60 år, med noe for høyt blodtrykk og snev av KOLS å ta seg en tur i monsteret?

– Hvis du holder sykdommen i sjakk med medisiner og ellers er frisk, har en normal kropp og syns dette er gøy, og dessuten tåler å bli «kastet litt rundt» – hvorfor ikke? kontrer flymedisineren.

– Men kjenn litt etter og bruk sunn fornuft. Du behøver jo strengt tatt ikke påføre deg altfor mye ubehag, særlig hvis du har svakt hjerte eller skjelett-, rygg- eller muskelplager, sier Wagstaff – som selv har vært ute i røffere tak. Han har erfaring fra F16...