Den iranske 32-åringen ble pågrepet natt til fredag sammen med tre andre menn, melder NRK. Mannen erkjenner ikke straffskyld. Saken skal ha forgreninger til andre land, og politioverbetjent Øyvind Nordgaren i Oslo politidistrikt utelukker ikke flere pågripelser.

Sonet i Russland

I 1993 kapret iraneren et russisk fly sammen med broren sin og en tredje mann, og tvang det til Gardermoen. De var bevæpnet med håndgranater og en hjemmelaget bombe.

De fikk to års fengsel for kapringen i Russland.

Etter at straffen var sonet, kom brødrene tilbake til Norge. Etter lang politisk strid fikk brødrene i 2002 oppholdstillatelse på humanitært grunnlag.

Amfetamin

Natt til torsdag ble 32-åringen pågrepet sammen med en litauer og to asylsøkere fra Aserbajdsjan. Arrestasjonene skjedde etter lengre tids etterforskning og spaning, og politiet opplyser at de beslagla store mengder amfetamin, melder NRK.

Informasjonssjef Geir Løndal i Kommunaldepartementet sier at mannen uansett ikke kan utvises til Iran. Årsaken er at Norge ikke utleverer personer til land hvor de risikerer dødsstraff eller politisk forfølgelse.

— Send ham ut

Dette er Fremskrittspartiets Per Sandberg uenig i. Han har fulgt kaprersaken lenge og er sterkt kritisk til at iranerne fikk oppholdstillatelse i Norge.

— Hvis denne mannen har gjort det han er anklaget for, er det nok et eksempel på hvor naive norske myndigheter er i slike saker. Hvis han har utnyttet tilliten til det norske samfunnet på denne måten, får vi bare sende ham hjem til Iran, sier Sandberg til NTB.

— Selv om han dermed skulle risikere dødsstraff?

— Ja, da må vi nesten statuere et eksempel. Vi kan ikke fortsette med å fortelle alle kriminelle og krigsforbrytere i hele verden at Norge er et fristed, mener han.

Begrensninger

I en instruks fra kommunalminister Erna Solberg (H) til UDI i mars i fjor ble det innført store begrensninger i arbeids- og oppholdstillatelsene som iranerne fikk i 2002.

Den nye instruksen innebar at de ikke fikk permanent oppholdstillatelse. De ble nektet rett til familiegjenforening og rett til å opparbeide seg bosettingstillatelse.

Det ble også understreket at endrede forhold i Iran vil kunne bety at de sendes tilbake til hjemlandet.