SK 313 gikk fra Gardermoen klokken 11.11 og skulle vært i Bergen en halvtime senere. Etter få minutter i luften, ble det oppdaget røyklukt i kabinen.

Luktet rart

Flyet, som var av typen MD80, hadde 140 passasjerer om bord pluss en besetning på fem.

En av passasjerene om bord i flyet sier til bt.no at han hadde merket en rar lukt i flyet da det skulle ta av fra Oslo lufthavn på Gardermoen.

— Etter omtrent ti minutter ga kapteinen beskjed om at vi måtte snu, og vi returnerte til Gardermoen. Stemningen i flyet var rolig. Det var ingen som fikk panikk, forteller han.

På Gardermoen foretok flyet en såkalt sikkerhetslanding, og ble derfor møtt av flere brannbiler, som kjørte ved siden av flyet fra rullebanen og inn til terminalbygget.

— Dette er helt vanlig prosedyre. Flyet ble ikke skumlagt eller noe slikt, og passasjerene kunne forlate flyet gjennom den vanlige utgangen via passasjerbroen, opplyser informasjonskonsulent Trine Løvberg i SAS til bt.no.

Årsaken til røykutviklingen er foreløpig ikke kartlagt, og flyet er rutinemessig tatt inn til hangaren for å bli sjekket.

Debriefing

— Det kan ha vært en kortslutning, og da vil sikringen ryke. Samtidig vil det bli litt røykutvikling i kabinen, og rutinene tilsier da at flyet vender tilbake, opplyser informasjonsdirektør Simen Revold i SAS.

Flysikkerhetsmessig betegner han hendelsen som helt udramatisk.

— Kapteinen har hatt en rutinemessig debriefing med alle passasjerene, legger han til.

SAS satte inn et ekstra fly for å frakte passasjerene til Bergen. Flyet var ventet å ta av Oslo klokken 13.

— Hendelsen vil ikke få noen konsekvenser for trafikken resten av dagen, sier Revold til bt.no.