De seks tropenettene i år var spredt over flere steder i landet. Men det er langt igjen til rekordsommeren 1997 – da svettet nordmenn seg igjennom 18 tropenetter, viser en gjennomgang statsmeteorolog John Smits har foretatt og som presenteres på Meteorologisk institutts hjemmeside yr.no.

Tropenetter er vanligst langs kysten. Det er sjøen som holder på varmen. Derfor forekommer tropenattfenomenet langt oftere på stasjoner langs kysten, selv om maksimumstemperaturene her på dagtid sjelden kan hamle opp med målinger i innlandet, ifølge meteorologen.

Tre perioder

Årets tropevarme kom i tre perioder: Først den 6. og 7. juni. Den neste i dagene 3.-5. juli og den siste perioden satte først inn fra 25. juli og varte til den 30., med en etterslenger 1. august.

Den første tropenatta ble registrert 4. juli på fem målestasjoner i Rogaland og Hordaland, med Sola på topp med 22,2 grader.

I perioden 26. juli til 1. august var det også tropenatt på en eller flere stasjoner. Men så var det slutt på tropevarmen for i år.

Færder fyr er i år registrert på nattoppen med seks netter med varmeste registrering 21,6 grader. Deretter følger Lindesnes fyr med tre netter og 20,6 grader og Sola – som også topper temperaturlisten – med to netter.

Trysil på dagtoppen

Men Rana var med sine 31,9 grader varmest på dagen under den første tropeperioden i begynnelsen av juni. Ti andre stasjoner hadde 30 grader eller mer.

I neste periode, en måned senere, toppet Sunndalsøra med 30,9 grader, mens Trysil i år kunne påberope seg varmeste dagtemperatur med 33,8 grader den 26. juli, høyest temperatur i Norge siden Nesbyen målte 34,6 grader i 1991.

Men også Røros hadde varmerekord i år – 30,7 grader ble målt den 27. juli, høyeste temperatur målt i Bergstaden siden Meteorologisk institutt startet målinger der i 1871.

Likevel var det Vossevangen som hadde flest tropedager – totalt ni.

Til sammen registrerte Meteorologisk institutt 13 dager i sommer med temperaturer over 30 grader ved en eller flere norske værstasjoner.

Gode utsikter

– Men det er Halden som kan briske seg med den høyeste målte nattetemperaturen noensinne. 25,5 grader ble målt natt til 9. juli 1933. Nesbyen har maksimumsrekorden for dagtemperatur gjennom tidene – 35,6 grader målt 20. juni 1970, opplyser førstekonsulent Stein Kristiansen ved Klimadivisjonen på Blindern til NTB.

Han kan ikke love nye tropenetter i tiden framover – det setter høsten en effektiv stopper for. Men værutsiktene er likevel gode den nærmeste uken:

– Mye skyer, men ikke spesielt mye nedbør på Østlandet og Sørlandet. Fint til helgen. Tilsvarende på Vestlandet – fint til helgen, mer skyet i begynnelsen av uka og noe nedbør i midten av uka, men deretter finere vær, sier Kristiansen.

Midt-Norge: Fint i helgen – så litt fram og tilbake med skyer og sol, men ikke spesielt med mye nedbør utover i uken.

Nord-Norge får fint vær fram til midten av uken. Deretter litt skyer, men uka avsluttes som den begynte – med fint vær.

VARME NETTER: Den første tropenatten i Hordaland i år ble målt den 4. juli.
Bergens Tidende