• Skadestatistikken viser at menn er «dummere» enn kvinner, sier Morten Hestnes hos Traumeregisteret ved Oslo Universitetssykehus.

Med vernebriller og arbeidshansker knuser Christian Eidsmo veggen og river ned flisene på badet i leiligheten på Grünerløkka. 26-åringen er ingen fagmann, han er utdannet møbeldesigner, men sparer noen tusenlapper på å gjøre litt av oppussingen selv. Dessuten synes han det er spennende.

Plutselig kjenner han en smerte i hånden, og oppdager at hansken fylles med blod etter et dypt kutt mellom tommel og pekefinger. Han rasker med seg et kjøkkenhåndkle, surrer det rundt hånden, og hopper på første trikk ned til legevakten.

Dobbelt så mange menn

Mer enn 300.000 personskader ble behandlet i norske helseforetak i 2013. Det er en markant forskjell i skadefrekvens mellom kvinner og menn, ifølgerapporten Personskadedata 2013 som ble utgitt av Helsedirektoratet i forrige uke. Denne gir informasjon om rundt 110.000 av skadene, skriver Aftenposten.no.

Størst er forskjellen mellom kvinner og menn i aldersgruppen 20–39, hvor nesten dobbelt så mange menn som kvinner skader seg.

Rapporten, som inkluderer data fra 20 helseforetak i Norge, viser at menn særlig skader seg etter slag, støt på grunn av kontakt med gjenstand, menneske og dyr, og kutt, bitt og stikk.

Arbeid, idrett og kriminalitet

Seks sting ble resultatet av Christian Eidsmos handyman-ulykke. Hos Oslo skadelegevakt er 56 prosent av pasientene menn, men konkrete data på kjønnsforskjeller har de ikke. På akutten ved Oslo Universitetssykehus kommer de mer alvorlig skadede pasientene.

— Kjønnsforskjellen er ekstrem, sier anestesisykepleier Morten Hestnes hos Traumeregisteret, som registrerer pasientene som kommer hit.

Rundt tre fjerdedeler av de skadede er menn, viser tall fra 2001–2012. En egen handyman-kategori har de ikke, poengterer Hestnes, men det hender det er tydelig at det er det som ligger bak:

— En gang kom det inn en mann som holdt på inne i et skap med en tapetkniv. Kniven glapp, slik at han stakk seg hardt i magen og havnet her. Han viste seg å ikke være alvorlig skadet.

Den store forskjellen har tre opplagte forklaringer, ifølge Hestnes:

  • Arbeidsulykker. Yrker innen bygg og anlegg er de farligste, her jobber flest menn.
  • Idrettsulykker. Menn er mer aktive i farlige idretter, som snowboard og alpint. Rideulykker er det store unntaket, der kvinner utgjør hele 90 prosent av ulykkene.
  • Menn er overrepresentert i ulykker forbundet med alle typer kriminalitet.

Ren «dumskap»

Hestnes er ikke i tvil om at mange av ulykkene er ren «dumskap».

- Når man ser bak tallene i skadestatistikken, er det ganske tydelig at menn er «dummere» enn kvinner, sier han.

— Noe av årsaken til «dumskapen» kan være at risikovilligheten er større blant menn enn kvinner og det forventes i en del tilfeller at menn tar risiko. «Dumheten» blir spesielt forsterket om mannen er påvirket av alkohol eller andre rusmidler.

Christian Eidsmo tror absolutt at menn får flere skader på grunn av dumdristighet, og han kjenner seg igjen i at det forventes at menn tar flere sjanser (Vær litt mann! har han fått høre av kjæresten).

— Jeg har mange «dumme» skader fra ungdomsårene, etter hopping fra broer for eksempel.

Handyman-ulykken karakteriserer han imidlertid som uflaks, selv om han medgir at han undervurderte arbeidet. For som teksten på mobilbildet av den blødende hånden han sendte til vennene lød: «Snekker» Christian på ville veier.

Rideulykker det store unntaket

På akutten ved Oslo Universitetssykehus er de mannlige pasientene i overtall. En av forklaringene er at menn er mer aktive i farlige idretter.

- Rideulykker er det store unntaket, der kvinner utgjør hele 90 prosent av ulykkene, sier Morten Hestnes hos Traumeregisteret.

Matilde Bøtker (16) skulle bare leie hesten de siste meterne inn mot stallen.

Matilde Bøtker fikk lungerystelse etter at en hest sparket henne i magen.
Aleksander Andersen

Hesten slår seg plutselig vrang idet hun leier hesten til stallen like før påske i år. Helt uforutsett sparker den hardt, og hun kjenner en voldsom smerte i magen. Hesten løper av gårde, de andre som er på Tanum rideskole i Bærum denne dagen flokker seg rundt henne. Det neste hun husker klart er at hun ligger i ambulansen på vei til sykehuset.

Hest fortsatt best

For Matilde endte ulykken med en lungerystelse.

— Det gjorde veldig vondt, men det gikk fint, sier hun når Aftenposten møter henne på rideskolen.

Fortsatt rir hun tre-fire ganger i uken, og hun kunne ikke tenke seg et liv uten hest.

— Jeg er ikke mer engstelig nå enn før.

Matilde er ikke overrasket over at rideulykker fører kvinnene til akutten.

For som venninnen Eirin Henni (17) sier:

- Det er jo levende vesener vi har med å gjøre.

Også Eirin har vært med på rideulykker.

— Jeg red på en følsom hest, gjorde en feil, falt av og landet på hodet. Det ble hjernerystelse. Jeg har falt av hesten flere ganger, men har lært meg noen teknikker for å ikke skade meg for mye. Å rulle er mer skånsomt, sier hun.

Web-Skader-QpPtdv7B8e.jpg
Svein Eide