— Det er klart at jeg ønsker en snarlig avtale om Flesland, som trenger en utvidelse. Men Stortinget har satt klare regler for hvordan statlig eiendom skal avhendes, og som statsråd meå jeg forholde meg til det, selvsagt.

Det sa forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen til bt.no i formiddag. Da hadde hun nettopp svart på et spørsmål fra Høyres Øyvind Halleraker om Fleslandsaken.

Han ville vite hva statsråden vil gjøre for å få løst konflikten mellom Forsvaret og Avinor.

Nabokrangel

Det ble en frisk fight mellom de politikerne fra Hordaland, som ofte møtes når de reiser over Flesland på vei til og fra sine jobber i Oslo. Og begge var skjønt enige om at Flesland trenger en snarlig utvidelse. Det er bare et spørsmål om metode.

Strøm-Erichsen viste til at det må opprettes et såkalt rettslig avtaleskjønn mellom partene.

-Og da handler det om prisen?

-Ikke bare det. Det skal også kartlegges hvilke investeringer som er gjort på Flesland gjennom årene, som en del av NATOS infrastrukturprogram. Slikt tar tid, og det må vi respektere.

-Jeg synes du er veldig byråkratisk, denne saken kan du skjære gjennom i, sa Halleraker til Ap-statsråden i Vandrehallen etter bataljen.

-Ja, jeg skal ta en prat med de rette instanser, repliserte ministeren.

Statsrådsprat

-Dette er jo staten mot staten, jeg tror ikke folk forstår at det skal være så vanskelig å komme til enighet her. Det er jo bare for Strøm-Erichsen, som sjef for Forsvaret, å ta en prat med samferdselsminister Marit Arnstad, som er sjef for Avinor.

Strøm-Erichsen understreker at det er Forsvarsbygg, og ikke hennes departement som er part i disse forhandlingene.

Halleraker avsluttet med å si at siste ord er ikke sagt. Nå skal han ta saken videre, gjennom et brev til samferdselsministeren.

— Vi må få en slutt på denne dødgangen, både de reisende og næringslivet forventer at vi tar tak og får denne saken løst snarest.

FLESLANDFIGHT: Høyres Øyvind Halleraker og Aps statsråd Anne-Grethe Strøm-Erichsen, tørnet sammen i Stortinget om utvidelsen av Flesland flyplass.
Håvard Bjelland