INGVILD TENNFJORD

KLAUS JUSTSEN

NTB

Helsetilsynet har nettopp gjennomført en kontroll av flyplasser med internasjonal flytrafikk. Fleslands rutiner blir ikke godkjent. Nå har kommunen en uke på seg til å rette opp manglene.

Mangelfull koordinering

Ved mistanke om smittetilfelle blant passasjerer eller besetning skal leger fra Bergen Legevakt rykke ut. 80-100 andre leger er i beredskap, men har ikke fått relevant opplæring. Det finnes heller ingen prosedyrer eller hjelpemidler for legen. Rapporten kritiserer også manglende koordinering av helsetjenesten og flyplassen sine prosedyrer. Når smittevernlege Øystein Søbstad er borte, har han heller ingen stedfortreder.

— Har kommunen ikke tatt sars alvorlig nok?

— Vi har tatt det alvorlig, og har hatt en plan. Men tilsynet har vist oss at det er hull i planen. Disse har vi allerede rettet opp, forsikrer smittevernlege Søbstad.

Retter feil umiddelbart

I går innkalte han til møte for å i iverksette opplæring av legene.

— Vi trenger en praktisk opplæring i hvordan håndtere smittetilfeller eller mistanke om smitte. Informasjonen er samlet og skal deles ut til alle som tjenestegjør ved Bergen Legevakt, sier Søbstad.

Han forsikrer også at Flesland og helsetjenestens rutiner nå er koordinert og i full overensstemmelse.

— Vi må huske at ingen sars-syke er tatt på en flyplass. Smitten har både oppstått og blitt diagnostisert andre steder. Men flyplasser er viktige knutepunkt og der kan vi gi informasjon til de reisende, sier Søbstad.

Så langt har det kun vært små oppslag på Flesland om sars. Så snart som mulig skal skriftlig informasjon være tilgjengelig for passasjerene.