Undersøkelsen som Norstat har utført for NRK, viser også at 6 av 10 mener at kirken selv må få ansvaret for å utnevne sine biskoper.

De under 30 år er mest positive til folkeavstemning, og det er også denne gruppen som er mest positive til å skille kirken fra staten.

Arbeiderpartiet får kritikk

Ledelsen i Arbeiderpartiet refses av sine egne for talltull og myteskaping i debatten om å skille kirke og stat.

AUF-leder Martin Henriksen mener at partisekretær Martin Kolberg bevisst driver tull med tall når han hevder det er flertall i Ap for å beholde dagens statskirke.

Opprørt

Mandag slo Kolberg fast at det er et flertall på 65 prosent for statskirken på grasrota i Arbeiderpartiet.

– Jeg er opprørt over at Kolberg går så langt i å trekke konklusjoner før debatten er ferdig. Det kan påvirke debatten på helt gale premisser, sier AUF-lederen til Dagbladet.

Kolbergs tall er basert på 48 høringssvar fra nærmere 800 lag i partiet.

– Ekstremt forhastet konklusjon, sier Henriksen.

Mot formålsparagrafen

Lederen for Humanistiske sosialdemokrater og Ap-medlem Vinjar Tufte frykter at Arbeiderpartiet er i ferd med å trekke en konklusjon som går mot partiets egne prinsipper.

– Aps politikk er basert på likeverd mellom mennesker, likestilling, frihet og bekjempelse av alle former for diskriminering. En statskirke gir forrang til et livssyn, og er dermed i strid med formålsparagrafen i partiets vedtekter, sier Tufte til Klassekampen.

«Mørkemenn»

Ap-medlem og leder for Kristne Arbeidere, pinsemenighetspastor Jan Rudy Kristiansen i Arendal, mener at debatten er for lite prinsipiell.

Han liker dårlig argumentene med at «mørkemenn vil overta» som i en viss grad preger debatten.

– Da kvinner fikk stemmerett ved stortingsvalg i 1913, hadde metodistkirka hatt kvinnelige prester i lang tid allerede. Og hadde vi ikke hatt statlig oppnevning av biskopene, ville vi hatt en sosialistisk biskop i Oslo fremfor den lite homofilivennlige Ole Christian Kvarme, sier Kristiansen til Klassekampen.