Etter flere ukers trening i små grupper startet mer enn 350 turgåere fra hele landet fredag morgen opp de bratte stigningene fra Spiterstulen turisthytte til Norges høyeste fjell. I tillegg tok ytterligere 150 den litt mer familievennlige turen fra Juvasshytta til Norges tak. Minst like mange nordmenn og innvandrere vil lørdag ta turen sammen.

– Dette måtte jeg bare være med på. Dette er et flott initiativ, sier arbeids— og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, som selv tok turen til topps.

I kveld tok imidlertid turen en dramatisk vending, da en av deltakerne ble meldt savnet.

Nettverk

Målsettingen med arrangementet, som går i regi av integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Norges Røde Kors, er å bidra til varige flerkulturelle nettverk lokalt.

– Vi etnisk norske sier ofte at du må bruke fjellheimen og at naturen må brukes. Jeg tror det er mange innvandrere som synes det er vanskelig å finne fram sjøl. De ønsker å bli invitert. Nå har vi invitert dem, sier Bjarne Håkon Hansen til NTB før han fullfører de siste meterne til topps.

Venteliste

IMDi trodde ikke det var mulig å få 500 nordmenn og 500 innvandrere med på en slik tur. Men interessen var helt overveldende. Ventelister måtte til. Fasiten er at mer enn 1.200 turgåere fra det flerkulturelle Norge innen lørdag skal ha forsøkt seg på stigningene opp mot den 2.469 meter høye Galdhøpiggen.

– Hovedsaken er ikke om du når toppen eller ikke. Folk må gå så langt de klarer. Vårt ønskemål er at deltakerne skal fortsette å gå på tur i lag etter at de har hatt en felles opplevelse på Galdhøpiggen, sier kommunikasjonssjef i IMDi, Maria Brit Espinoza.

Impotent

Den polske kulturkritikeren, forfatteren og forskeren Nina Witoszek kan styre sin begeistring for å bruke den urnorske turtradisjonen som integreringsarena.

– Det som slår meg med slike prosjekter er at man bør velge det som fungerer bra for begge parter. Her velger man den sjarmerende norske turtradisjonen der du skal slite for å nå toppen. Mens de virkelige utfordringene ligger i utdanningssystemet. Det er her vi mangler en gjennomtenkt strategi for å skape et multikulturelt Norge. Dette blir et hyggelig, sjarmerende, men fullstendig impotent integreringsbidrag, sier Witoszek til NTB.

Jean Hitimana, opprinnelig fra Rwanda, nå bosatt i Trondheim, på vei til Galdhøpiggen fra Spiterstulen fredag formiddag.
LUNDE, ANDREAS H
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen var også med på turen.
LUNDE, ANDREAS H.
Tsega Kiflu fra Steinkjer på vei til toppen.
LUNDE, ANDREAS H.
Fjellvandringen er et integreringsprosjekt.
LUNDE, ANDREAS H.