– Aksjonen retter seg i første omgang mot omsetning og oppbevaring av narkotika og ulovlige våpen, samt heleri av mulig tyvegods. Vi kan imidlertid ikke vite med sikkerhet hva vi finner ved denne typen aksjoner, så vi vil være åpne også for andre funn og elementer, sier politiinspektør Iver Stensrud, som leder Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Politiet startet klokken 9 med en parole, mens mannskap reiste ut til de aktuelle adressene i 10-tiden. Politiet slo blant annet til mot et firma i Follo, skriver VG Nett.

Flere pågrepet Torsdagens aksjon ledes av Gjengprosjektet ved Oslo politidistrikt, på bakgrunn av lengre tids etterforskning. Både Oslo, Romerike, Follo og Asker og Bærum politidistrikter deltar i den omfattende politiaksjonen. Under planleggingen har Oslo politidistrikt også samarbeidet med Kripos.

Iver Stensrud bekrefter at flere personer er pågrepet.

– Vi kan bekrefte at det er pågrepet flere personer, men vi vil ikke kommentere konkrete beslag, sier Stensrud.

Politiinspektøren sier det er for tidlig å si noe om antall pågrepne eller hva som eventuelt er beslaglagt, så lenge aksjonen pågår. Oslo politidistrikt vil imidlertid komme med mer informasjon når aksjonen er gjennomført og vurderer å kalle inn til pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Aksjonen vil pågå utover torsdagen, om nødvendig lenger, sier Iver Stensrud.

Gjengrelatert

Det har den siste tiden vært flere alvorlige hendelser som politiet knytter til gjengmiljøet. Politiet ønsker foreløpig ikke å si noe om torsdagens storaksjon har sammenheng med lignende aksjoner, sier Jørn-Kr. Jørgensen i informasjonsavdelingen i Oslo politidistrikt til NTB.

Om aksjonen har sammenheng med skyteepisoden natt til tirsdag, da det ble skutt gjennom soveromsvinduet til en kvinne på Sinsen i Oslo, ønsker Jørgensen heller ikke å si noe om. Skuddene skal ifølge politiet ha vært beordret av en 24 år gammel mann tilknyttet Young Guns-gjengen. Kvinnen er mannens ekskjæreste, og formålet skal ha vært å true henne til å forandre forklaring i en kommende straffesak.

Våpen og narkotika

Storaksjoner mot gjengene i hovedstaden har tidligere dreid seg om å inndra verdier som politiet mener er finansiert ved kriminell virksomhet. Blant annet har politiet tatt beslag i dyre biler, luksusklær og eksklusive klokker.

Politifolkene i Gjengprosjektet som de siste årene er støttet med flere millioner kroner, har beslaglagt store mengder våpen og narkotika i gjengmiljøene siden offensiven ble satt inn i fjor høst.

Aksjonen som startet torsdag, er den største siden i vår, da politiet aksjonerte mot en familie tilknyttet B-gjengen. Den gang ble det gjort beslag verdt millioner, og flere av brødrene i familien sitter fortsatt varetektsfengslet.

SCANPIX