Overraskete legeforskere finner ingen sammenheng mellom røyking og ereksjonssvikt hos menn over 40 år.

Det går frem i en helt fersk undersøkelse av den norske mannens virilitet, den største gjennomført i Europa noensinne.

Leger — skjerp dere

Nærmere 1600 norske menn i tre fylker er med i studien, blant annet menn i Hordaland.

— Min konklusjon er at norske allmennpraktiserende leger oftere bør ta opp dette spørsmålet med mannlige pasienter. Det finnes hjelp å få. Kanskje syv av ti kan hjelpes, sier lege ved Rikshospitalet, Stein Vaaler, som har ledet undersøkelsen.

Og hvorfor bør legene skjerpe seg? Jo, et klart flertall av menn med ereksjonssvikt dropper fortsatt å snakke om hvordan saken står.

— Ja, det er fortsatt et tabu. Men andelen menn som tar det opp med legen øker. Det forteller oss at det er blitt generelt mer åpenhet om disse problemene, mener Vaaler.

En av ti mellom 40 og 50

Undersøkelsen, som i dag blir offentliggjort på Den 16. verdenskongressen i sexologi på Cuba, slår fast at:

  • 9 prosent av menn mellom 40 og 50 har alvorlige ereksjonsproblemer. Andelen øker til 22 prosent i gruppen 50 til 60.
  • Blant de med ereksjonssvikt tar 37 prosent det opp med legen, 30 prosent flere enn i 1998. Blant dem som holder tett, oppgir én av fire at egentlig ønsker å snakke om det.
  • Blant de med ereksjonssvikt tar 14 prosent behandling, over dobbelt så mange som i 1998. Over halvparten av dem som ikke gjør noe, er positive til behandling.
  • Tilstanden øker med alder og sykdommer, men ser ikke ut til å påvirkes av røyking og alkoholbruk.

Åtte av ti tar pille

Hyppigheten av ereksjonssvikt, eller erektil dysfunksjon som det kalles på fagspråket, bekrefter tall fra en liknende undersøkelse begrenset til Østfold fylke i 1998. Det var før tabletter, som for eksempel Viagra, kom på markedet. At hver tiende mann i 40-årene sliter med å få junior ordentlig begeistret, og totalt sett 29 prosent av alle over 40, er identisk med tallene fra 98-undersøkelsen.

— Det overrasker oss ikke. Men det er likevel mange. Ikke mange tilstander i befolkningen er så hyppige. Og for første gang har vi nå avdekket hvor mange som tar ulike typer behandling, og hvor mange som ønsker behandling, sier Vaaler.

Undersøkelsen slår fast at stadig flere er villige til å gjøre noe med problemet, og at piller er hva norske menn ventet på. Andelen som lar seg behandle er økt fra 6 til 14 prosent på tre år. 78 prosent tar potensfremmende tabletter, 15 prosent bruker sprøyteinjeksjoner, mens 3 prosent benytter mekaniske hjelpemidler som for eksempel vakuumpumpe.

Overraskende om røyk

Blant funnene som kan få havannasigarene til å dampe under legekongressen på Cuba denne uken, er nyheten om at norske, røykende menn ikke sliter mer i sengen enn andre.

— Dette avviker fra verdens største undersøkelse i Amerika. Vi vet at røyking fører til åreforkalkning, som kan tenkes å bidra til nedsatt blodtilførsel til penis. Men, ja, dette overrasker oss, medgir Vaaler.

Han har ingen god forklaring, men peker på at undersøkelsen kan ha metodiske feil. Funnet strider nemlig mot flere internasjonale undersøkelser, som har påvist at røykere er i risikosonen for impotens når de passerer 30 år.

Legene finner heller ingen sammenheng mellom impotens og alkohol. Mindre overraskende er det at problemene øker med alder og ulike sykdommer. Det er velkjent at diabetes, dårlig blodsirkulasjon, hjerte-kar-sykdom og høyt blodtrykk kan påvirke ereksjonsevnen.

— På et eller annet tidspunkt blir også ereksjonssvikt et normalt aldersproblem. Men, i dag kan en 73-åring rette opp dette med et legemiddel, og få et godt sex-liv. Det får enhver tenke over, og finne ut av selv, sier Vaaler.

Sponset av legemiddelfirma

Fysisk aktive menn ser ut til å slite mindre med ereksjonsproblemer, noe som antas å ha sammenheng med bedre selvbilde og generell fysisk prestasjonsevne.

Vaaler og hans samarbeidspartnere måtte i 1999 tåle kritikk etter Østfold-undersøkelsen. De ble anklaget for å skjule at en legemiddelgigant var blant sponsorene. Også denne gang har forskerne fått penger av Pfizer, som blant annet lager potensfremmende tabletter.

— Men de har ikke hatt innvirkning på undersøkelsen. Vi har hatt en egen, uavhengig styringsgruppe. Denne undersøkelsen er bedre enn 1998-undersøkelsen, sier Vaaler.

Legene har samarbeidet med dobbelt så mange leger og flere fylker, og har laget bedre spørreskjemaer.

Illustrasjon: Atle Ingebrigtsen