— Vi må være realistiske og forberedt på at vi kanskje ikke finner smittekilden, sier fungerende regiondirektør i Mattilsynet for Rogaland og Agder, Karen Johanne Baalsrud.

— Det ville bety mye for oss, og ikke minst familiene til barna som er blitt syke, om vi klarer å finne smittekilden. Klarer vi ikke å finne kilden, betyr det dessverre at vi ikke kan frikjenne noen av matvareprodusentene for mistanke.

63 prøver er så langt tatt. Bare syv av dem fra kjøttdeig. Søkelyset rettes også mot spekepølse, kylling, salami, spekeskinkeprodukter, ravioli, kalkunfilet, kjøttpølse, eplemost og wienerpølse.

I løpet av uken kommer resultatene fra prøver Mattilsynet har tatt av matvarer fra hjemmene til de syv barna som har fått nyresvikt på grunn av bakterien.

Synes synd på Gilde

— Det er viktig å finne ut hvor smitten stammer fra, men jeg føler Gilde er blitt dømt før de sikkert vet. Jeg synes synd på Gilde, sier Svein Fatland, daglig leder hos slakterikonkurrenten Fatland Ølen AS. På slakteriet i Ølen gikk produksjonen som normalt i går. Det til tross for at emballasje fra Fatland er funnet hos én av familiene til de syv barna som har fått nyresvikt etter E.coli smitte.

— Vi ser det som usannsynlig at smitten kan komme fra oss. Bare én av syv hadde emballasje fra vårt slakteri, sier Fatland og understreker at kjøttdeig ved alle Fatland sine anlegg blir testet daglig.

— Vi har ikke funnet noen ting i våre prøver, sier Fatland.

Det var under en slik internkontroll i oktober i fjor at det ble oppdaget salmonella i kjøttdeig laget av polsk importert kjøtt.

— Det ble fort glemt. Vi gjorde det vi skulle og kalte tilbake varene. Etter et par uker var salget som normalt igjen.

Venter i spenning

Det er mager trøst for Gilde om dagen.

— Man trenger ikke være utdannet fra Handelshøyskolen for å forstå at vi taper penger på dette. Det er bare å ta seg en tur i matbutikken, sier Nina Sundqvist, kommunikasjonsdirektør i Gilde.

Hun understreker imidlertid at økonomi er underordnet for øyeblikket.

— Vi har bare tre tanker i hodet akkurat nå. Den første er liv og helse, så jakter vi intenst på smittekilden, og sammen med Mattilsynet kontrollerer vi slakte- og produksjonshygiene.

All kjøttdeigproduksjon fra Gildes slakteri på Rudshøgda er stoppet og produktene er fjernet fra butikkene.

— Det som er ute i handelen nå kan trygt kjøpes. Det kommer fra andre Gilde slakteri.

— Kjøper folk kjøttdeig fra Gilde nå?

— Nei, jeg tror vi har fått for sterkt fokus på kjøttdeig, sier Sundqvist.

Så langt har 100 tester vært negative. På fredag får Gilde svar på ytterligere 500 tester.

— Vi venter i spenning på fredag, sier Sundqvist.