ØYVIND LEFDAL EIDSVIK

Hørt om Birger S. Nyberg? I likhet med Tor M. Halvorsen som BT skrev om på lørdag, er også Nyberg en flittig leserbrevskribent til Bergens Tidende. Han har hatt fire innlegg på trykk siden mars — senest for to uker siden.

— Jeg ville ikke engang spekulert i om det er et politisk parti som står bak. Alle som har vært i et ungdomsparti i Bergen, vet at dette har skjedd. Mange, mange ganger, sier Filip Rygg. Han er førstekandidat til Bergen KrF i høstens kommunevalg. Han sier han ikke selv kjenner til praksisen i sitt eget parti.

— Dette finnes det nok eksempler på blant alle de store partiene. Jeg håper det ikke har skjedd hos oss, men det er umulig å være sikker.

- Ikke toppsjiktet

Nyberg, som har tydelige Ap-sympatier, eksisterer ikke i noen registre. Både Venstres, Høyres og Kristelig Folkepartis eventuelle feiltrinn blir behørig kommentert i de korte innleggene hans.

— Jeg har vært i AUF i ti år, og kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har hørt om at noen hos oss har gjort noe slikt, sier Pål Hafstad Thorsen hos Arbeiderpartiet i Bergen.

KrFs Rygg tror ikke det er partitoppene som står bak.

— Det er heller tillitsvalgte nedover i organisasjonen som tror at det hjelper partiet. Noen synes det er en interessant måte å jobbe på, for da blir man aldri stilt til ansvar.

Detaljkunnskap

I ett av innleggene til pseudonymet Nyberg går han inn på relativt detaljerte beskrivelser om nedsettelse av eiendomsskatten i Bergen.

— Det er veldig sjelden at privatpersoner opererer slik disse to signaturene har gjort. Det har ikke vært mye fokus på eiendomsskatten i media, men det er lett tilgjengelig informasjon for en som er i politikken, eller for en som leter, sier Bergen Høyre-leder Torbjørn Hansen.

Hans motpart i Arbeiderpartiet, Odd E. Rambøl, tror ikke slike tall er hemmeligheter.

— Dette er nevnt og kjent. Høyre har også skrytt av det, sier Rambøl, som sier han ikke har noen kjennskap til praksisen med fiktive navn.

— Hva vil dere gjøre i Arbeiderpartiet i Bergen?

— Om vi bare visste hva vi skulle gjøre. Vi kan bare oppfordre de til å ta til vettet og slutte. Jeg vet ikke engang om det er folk i Ap eller sympatisører utenfra, sier Rambøl.

Samme adresse

Av IP-adressene, nummeret hver eneste internett-tilkoblede maskin er utstyrt med, går det frem at de to falske mennene Nyberg og Halvorsen nok er samme mann eller kvinne. De har i ett tilfelle benyttet samme IP-adresse hos Telenor.

En annen e-post er sendt fra Universitetet i Bergens trådløse nett. Det kan dermed være både en student eller ansatt.

Begge de to tidligere ungdomspolitikerne Rygg i KrF og Hafstad Thorsen i Ap tror fiktive innlegg kommer ofte på trykk.

— Jeg tror dette skjer hver eneste måned. BT er nok litt skjermet, siden det er mer kontroll. Men jeg tror nok det er hyppige eksempler for eksempel i BAs Summetone, sier Filip Rygg.

BAs redaktør Olav Terje Bergo tror ikke de anonymiserte innleggene på Summetonen stammer fra fiktive personer.

— Det kan hende vi blir lurt, ingen system er vanntette mot svindel. Men vi har rimelig god kontroll. Siden Summetonen er anonymisert, følger vi ekstra godt med. Vi oppdager misbruk fra tid til annen, sier Bergo.