Aldri før har så mange blitt smittet av flåttbitt.

I fjor var det hele 311 tilfeller av sykdommen Lyme borreliose her til lands, mot 111 i 2002.

— Vi vet ikke helt grunnen, men det er mye komplisert i naturen. Husdyrhold er i ferd med å opphøre, og da kommer villdyrene. Flåtten er særlig glad i nå sette seg på store dyr som hjort. Og hjortebestanden har økt i det siste, sier Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Sjekk deg i dusjen

Det finnes ingen vaksine mot Lyme borreliose. Derfor må man være veldig på vakt om man ferdes der flåten trives.

Har du vært ute og tror det er en sjanse for at du er blitt bitt, så ta en grundig sjekk med en gang du hopper i dusjen.

Særlig områder med tynn hud, som lår, armhule, knehase og i skritt er steder flåtten gjerne liker å sette seg. Med en størrelse på et par millimeter er de ikke lett å få øye på alle steder.

Fjernes flåtten så fort som mulig reduseres smittemuligheten betraktelig, fordi det kan ta noen dager eller uker fra en blir bitt til en kan bli smittet.

Lammelser i ansiktet

Det antas at 20-25 prosent av norske flått bærer denne bakterien, flere sør og vest i landet enn i Nord-Norge.

Det er derimot kun en liten prosentdel av alle som blir smittet som utvikler sykdommen.

Flåtten hopper på naken hud, så kle godt på deg. Hvis man blir smittet vil man ofte se en rød ring på bittområdet, og en må ta penicillin

— Hvis man ikke får behandling kan man få ettersykdommer som nevrologiske lammelser i ansiktet. Dette vil forsvinne etter hvert, men det kan ta opp til ett år, sier Blystad.

SE OPP: Pass den for flåtten i sommer. Stadig flere blir ikke bare bitt, men også syke.