— Gifte menn melder seg helt ut av mensproblematikken, sier sykepleier Jorun Flåtten i Libresse til Newswire.

— De overlater ansvaret til mor, og later i beste fall som ingenting. Andre faller for fristelsen til å komme med upassende skryt eller fleiping til den lille kvinnen, sier hun.

Vil være normale

— Jenter i ti- elleve års alderen er åpne og naturlige. Når de blir tolv- tretten lukker de seg og blir vanskeligere å komme inn på. De forsvinner inn i en verden av venninner og hemmeligheter, sier Jorun Flåtten.

100 000 norske jenter mellom 11 og 16 år er medlem av jenteklubb for å få kunnskap om kroppen sin og spesielt menstruasjonen.

Flåtten mener at der far stort sett er fraværende er mor for sent ute. Sykepleieren mottar over 25 spørsmål om dagen på nettstedet libresse.no fra jenter som bekymrer seg over om de er normale, og over hva som skjer i kroppen deres.

Praktiske pappaer

John Arild Hauge i foreningen 2 Foreldre mener skilte fedre følger bedre med, og blir tvunget til å ta et større praktisk ansvar.

— Mellom far og datter blir mensen ofte en praktisk sak. At jenta har fått mensen forstår far når hun skriver bind på handlelisten eller ber deg om å handle det, sier Haugen, som selv er alenefar for en tenåringsdatter.

Han råder fedre til å følge godt med når jentene begynner å utvikle seg, for det skjer gjerne samtidig med at de trekker seg tilbake.

Mensen hos pappa

— Mange jenter opplever det som en krise å få mensen for første gang når de er hos far, sier Jorun Flåtten. - - - Da må de fortelle det til ham først, og det er det mange som går og gruer seg for, sier hun. Aller helst vil jenter snakke med en venninne eller storesøster først.

— Mange fedre opplever sine døtre yngre enn de er, og kommer derfor gjerne litt bakpå med kommunikasjonen i denne alderen, sier Flåtten til Newswire.

(Newswire)