De samlet seg utenfor Stortinget, med klar melding: De vil ikke flytte, og de mener hele saken er altfor dårlig utredet.

— Vi håper Stortinget sender saken tilbake til regjeringen, slik at den kan bli skikkelig konsekvensutredet, sier Ingrid Bjercke til NTB. Hun er initiativtaker til demonstrasjonen og senioringeniør i Sjøfartsdirektoratet, det største av tilsynene som foreslås flyttet. I alt 234 ansatte i dette direktoratet er truet av flytteplanene.

— Nei, det er ikke aktuelt å flytte. Jeg har sosiale forpliktelser her, og kommer ikke til å flytte, slår Bjercke fast.

Oslopolitikere stod sammen

Det er det mange som er enige med henne i. For ifølge stortingsmeldingen skal 900 arbeidsplasser i Oslo flyttes til Bodø, Bergen, Lillesand, Haugesund, Trondheim, Tønsberg og Fredrikstad. Men spørreundersøkelser ved tilsynene tyder på at bare 45 av 900 har planer om å bli med på lasset.

Arbeiderpartiet og Høyre er hovedmotstandere i Oslo, men i tilsynssaken er de to partiene enige: Flytting av de statlige tilsynene er dårlig distriktspolitikk og dårlig arbeidsgiverpolitikk.

— Det er ikke noe lettere for folk i Oslo å miste jobben enn det er for folk i distriktene, fastslo Rune Gerhardsen (Ap).

Den tidligere byrådslederen oppfordret til et Oslo-opprør mot Stortinget og distriktsinteressene:

— Vi finner oss ikke lenger i å bli behandlet som annenrangs borgere, sa Gerhardsen, og høstet støtte.

Byrådsleder Erling Lae (H) var på demonstrasjon for annen gang i livet, og det mot sin egen statsråd, arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman (H). Lae lover kamp, men innrømmer at det er vanskelig å nå fram.

— Ethvert forslag for å flytte arbeidsplasser ut av Oslo får flertall i dette Stortinget. Dessverre. Jeg vil jobbe like kompromissløst for Oslos interesser i denne saken, men egentlig trenger vi en bredere allianse. Og det er vi i ferd med å få til; sammen med de andre storbyene, påpeker Lae.

Knapp tid

Det hjelper neppe de 900 ansatte i tilsynene. For de har dårlig tid: 6. mai avgir familie-, kultur- og administrasjonskomiteen på Stortinget innstilling i saken, og 15. mai behandles saken i Stortinget.

(NTB)

NEI TIL FLYTTING: Mange hadde møtt frem foran Stortinget for å protestere mot den planlagte utflyttingen av mange arbeidsplasser fra Oslo. Parolene var mange og direkte.
FOTO: SCANPIX