–Vi holder på å fjerne aksjonistene. De vil bli satt i arrest og så vil påtalemyndigheten vurdere hva som skal gjøres videre, men det vanligste er at de blir bøtelagt, sier operasjonsleder Olaf Erdal i Oslo politidistrikt til NTB.

Med stige

Aksjonistene kom gående i rask marsj mot høyblokken i regjeringskvartalet like etter klokka 9 fredag. Ved hjelp av en stige klatret to av aksjonistene opp på taket over den ene inngangen til blokken med et banner der det sto "Stopp klimabøllene". Samtidig lenket om lag 18 personer seg fast til hverandre og til inngangene på begge sider av regjeringsblokken.

— Det er veldig provoserende at regjeringen i sine siste dager åpner for gasskraftverk på Skogn og vil gi skatteletter til Snøhvit-utbyggerne, sier leder Elin Lerum Boasson i Natur og Ungdom til NTB.

Regjeringen vedtok torsdag at gasskraftverkene på Skogn i Nord-Trøndelag skal få slippe ut over 2 millioner tonn CO2.

— Det er like mye som forurensningen fra 600.000 biler, sier Boasson.

–Miljøgalskap Fredag morgen var aksjonistene optimistiske og var forberedt på å være lenket hele dagen.

–Vi mener alvor og vil jobbe intenst for å hindre regjeringens planer som er den rene miljøgalskap, sier hun til NTB.

Etter at politiet gjorde sin entré, ble imidlertid den lenkede tilværelsen for aksjonistene heller kortvarig.

–Natur og Ungdom vil om nødvendig arrangere store sivilulydighetsaksjoner for å stoppe den gigantiske forurensningen som Arbeiderpartiet nå legger opp til. Forurensningsregjeringen gir blaffen i miljø, men vi gir oss ikke, sier Boasson.

Natur og Ungdom viser til at Snøhvit er det første planlagte olje- og gassprosjektet i Barentshavet.

–Intet nytt I Olje- og energidepartementet er ikke overraskelsen stor over Natur og Ungdoms demonstrasjon.

–Natur og Ungdom har et annet ståsted enn denne regjeringen i disse sakene. Det er i og for seg intet nytt, sier statssekretær Bjørg Sandal i Olje- og energidepartementet til NTB.

Hun understreker at det regjeringen har gjort er i tråd med tidligere fattede vedtak.

–Når det gjelder Skogn har regjeringen stadfestet tidligere vedtak fattet av Statens forurensningstilsyn, og Snøhvitutbygging er regjeringen er positiv til, fastslår Sandal.