Uten samtykke fra familien brukte Enova et bilde av journalist og menneskerettighetsforkjemper Egil Rafto i en annonsekampanje. På bildet sitter Rafto i en gummibåt og ror langs Bryggen under en springflo.

Ifølge Dagbladet reagerte familien sterkt på dette. Egil Rafto døde av en hjernesvulst i 1997.

Nå stopper Enova annonsen med umiddelbar virkning.

— Vi beklager selvsagt hvis familien har opplevd bildet som støtende. Derfor har vi også fjernet bildet så fort som det lot seg gjøre, sier kommunikasjonssjef Bård Bjerkaker i Enova.

Advokat Cato Sciøtz sier til Dagbladet at annonsen er en krenkelse og dermed ulovlig. Han mener også at familien vil kunne få et vederlag fra Enova.

— Vi beklager selvsagt hvis familien har opplevd bildet som støtende. Derfor har vi også fjernet bildet fra kampanjen så fort som det lot seg gjøre, sier kommunikasjonssjef Bård Bjerkaker i Enova.

Ifølge Bjerkaker er det er et eksternt reklamebyrå som har laget annonsen, og de skal ha hatt det juridiske i forbindelse med bildebruken i orden.

— Vi har fått beskjed om at dette var på plass. Men nå vil vi selvsagt se på saken igjen. Jeg har snakket med Raftos enke og beklaget det hele. Hun er gjort oppmerksom på at bildet ligger ute på nett hos et bildebyrå og at bruken av dette dermed må være godkjent av noen tidligere, sier Bjerkaker.

— Er det aktuelt å betale noen form for erstaning til familien?

— Det kan jeg ikke svare på nå. Vi må se nærmere på det etterhvert, sier Bjerkaker.

Egil Rafto var sterkt engasjert i kampen for menneskerettigheter, blant annet gjennom Thorolf Raftos stiftelse for menneskets rettigheter, som er en norsk stiftelse til minne om hans far.

Rafto jobbet også i VG, BA, Bergens Tidende og NRK.