De to brødrene som omkom på en klatretur på Kvaløya utenfor Tromsø torsdag falt trolig da rappellfestet deres røk.

Brødrene på 21 og 23 år ble hentet ned fra toppen av fjellet Hollenderen av en alpin redningsgruppe torsdag ettermiddag.

Stein Tronstad, som ledet arbeidet med å hente de omkomne ned fra fjellet, sier til VG Nett at de to falt mens de rappellerte.

Dårlig klatrevær

– Det hang igjen en sekk på rappellfestet. Vi tror det er en gammel og værbitt slynge, et lastbærende nylonbånd, som har røket. De har falt et par hundre meter ned i fjellveggen, før de havnet i en snørenne, sier Tronstad.

Han jobber som sikkerhetsansvarlig i Norges Klatreforbund, og sier dette er den første dødsulykken innen klatring i Norge på tre år.

Brødrene ble funnet av et Sea King-redningshelikopter torsdag morgen, og bekreftet omkommet like før klokken 12.30. De var med i en gruppe på flere personer som var på tur sammen.

Mennene ble meldt savnet klokken 05.20 torsdag morgen fordi de ikke kom tilbake fra en klatretur som avtalt onsdag kveld.

Et Sea King-helikopter lokaliserte fjellklatrerne torsdag morgen, og en alpin redningsgruppe ble bedt om å håndtere situasjonen. Gruppen måtte vente på at et nytt Sea King-helikopter skulle komme fra Bodø, fordi det første helikopteret måtte returnere på grunn av overskredet flytid.

Komplisert aksjon

Om lag klokken 12 var det nye helikopteret ute og observerte de to fjellklatrerne. Helikopteret returnerte til Tromsø uten mennene, og kort etter opplyste politiet at de to var funnet døde.

Brødrene ble brakt med helikopter til Tromsø ved 15.30-tiden torsdag ettermiddag.

Ifølge Østlandets Blads nettutgave kommer de to brødrene fra Follo i Akershus.

– I Folkeregisteret er de registrert i Sør-Norge. En av dem studerte i Tromsø, sier operasjonsleder Arild Falck Johansen i Troms politidistrikt til NTB.

SCANPIX