Hurtigruteskipene "Polarlys" og "Nordlys" fikk ikke legge til kai som planlagt da fiskerne blokkerte anløpene for de to skipene.

Aksjonen i Lofoten tirsdag kveld springer ut av reguleringen av torskefiskeriene for fartøygruppen mellom 21 og 28 meter. Fartøykvoten er oppfisket gjennom et heseblesende kappfiske, med det resultatet at en del fiskere ikke har fått tid til å fiske en eneste torsk.

25 prosent av torskekvoten er avsatt til høsten. Ettersom havet bugner av torsk vil fiskerne gjerne fiske de 25 prosentene nå. Dermed kan lave priser kompenseres med et større volum, slik at renter og avdrag kan betales.

Tidligere tirsdag uttrykte informasjonssjef Roger Ingebrigtsen i Troms Fylkes Dampskipsselskap (TFDS) forståelse for fiskernes frustrasjon, men synes det var uklokt av fiskerne å ramme Hurtigruten som er livsnerven deres.

— Da vi kom blokkerte noen titalls båter kaia. Vi la oss ved siden av, og etter om lag 15 minutter fjernet båtene seg. Alt foregikk fredelig og med en god dialog, sier kaptein Jon Olaf Klodiussen på MS "Polarlys" til NTB.

(NTB)